Zdravje > Prehrana
121 ogledov

Zato so tako zdravi

paradižnik Žurnal24 main
Da je paradižnik zelo zdaravo živilo, čivkajo že vrabci na strehi. Pa veste, zakaj je tako koristen?

Paradižnik je poln antioksidantov. “Med najbolj znanimi antioksidanti vsebuje v večjih količinah vitamin C, beta karoten in vitamin E. Od mineralov pa prevladujejo kalcij, kalij in magnezij,” naštevajo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu.

Pojasnjujejo, da čisto vse sorte paradižnika vsebujejo likopen, ki je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku. “Bolj rdeče sorte vsebujejo več likopena, ampak se ta v telesu ne absorbira v celoti. Študije so pokazale, da se likopen iz svetlo rdeče ali oranžno obarvanih sort paradižnika v primerjavi z likopenom rdečih sort, boljše oziroma ga telo lahko uporabi v večjih količinah,” pravijo.

Po njihovih besedah so koristna tudi paradižnikova semena, ki so bogata z vlakninami in minerali kot so kalij, magnezij, fosfor, natrij in kalcij, železo ter cink. “Olje, ki ga izdelujejo iz semen, pa je izjemno bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami kot sta linolejska in oleinska maščobna kislina. V semenih se nahajajo tudi antioksidanti: fenoli, karotenoidi, tokoferoli in sterol,” še opisujejo.

Kako nam pomaga

“Na splošno ima paradižnik izjemno antioksidativno učinkovitost, zlasti zaradi vsebnosti likopena in polifenolnih spojin. Antioksidativno učinkovitost lahko izrazimo z zmanjšanjem stopnje oksidacije maščob ter kot spodbujanje delovanje antioksidacijskih encimov,” pojasnjujejo.

razno 06.06.13. paradiznik, sadje, zelenjava, roke, cesnjev, kmet, pridelovalec, | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Pri oksidaciji maščob lahko po njihovih besedah v membranah krvnih žil ali maščobah, ki se prenašajo s krvjo, pride do reakcije med kisikom in maščobo. “Razgradnja maščob pa povzroči poškodbe v stenah krvnih žil. Na to se telo odzove z aktiviranjem imunskega sistema, ki poskuša popraviti nastale poškodbe, kar lahko privede do pojava ateroskleroze,” dodajajo.

Drug pomemben vpliv antioksidantov je znižanje skupnega holesterola. Poleg tega preprečujejo zlepljanje trombocitov, krvnih celic ki so odgovorne za strjevanje krvi, in njihovo kopičenje v krvnih žilah, kar je značilen faktor pri nastanku krvožilnih obolenj zlasti ateroskleroze.

Antioksidativne snovi so pomembne tudi pri zdravju kosti ter preprečujejo osteoporozo,” so še dejali.

Kar se tiče rakavih obolenj, je vsako živilo, ki ima močno antioksidativno in antiinflamatorno delovanje, učinkovito proti raku, saj so kronična vnetja in kronični oksidativni vzroki številnih rakavih obolenj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.