Zdravje > Prehrana
3787 ogledov

Beli sir, ki to ni

Napačno in s tem zavajajoče poimenovanje izdelkov.

Zanimivo vprašanje o pogostem zavajanju potrošnikov pri poimenovanju izdelkov je tokrat Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) postavila njihova članica in ob tem opozorila na beli sir, ki vsebuje palmino olje. Zanimalo jo je, ali se takšno živilo sploh lahko imenuje "beli sir."

Na zvezi so ji odgovorili, da ne: "Na trgu so pripravki, ki so sicer narejeni iz posnetega mleka, a z dodatkom palminega olja. Izdelka trgovec ali proizvajalec ne sme poimenovati beli sir, temveč lepripravek iz usirjenega posnetega mleka z dodatkom palminega olja," pojasnjujejejo na ZPS. 

Dodajajo, da sicer palmino olje vsebuje skoraj toliko maščobnih kislin kot mlečna maščoba, a je cenejše. 

stepanje smetana Zdravje Rastlinska smetana ne obstaja

Uporabljajo poceni olje

Dodajajo, da sicer palmino olje vsebuje skoraj toliko maščobnih kislin kot mlečna maščoba, a je cenejše. Palmovo olje je vrsta jedilnega rastlinskega olja, ki ga proizvajajo iz sadežev posebne vrste palme (Elaeis guineensis).

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Sicer to rastlinsko olje, ki ga ki ga proizvajajo iz sadežev posebne vrste palme (Elaeis guineensis) najdemo v pecivih, slanih prigrizkih, energijskih tablicah, čokoladah, smetanah, namazih, margarinah, milih, šamponih, izdelkih za osebno nego, plastiki, tekstilu,..

Pravzaprav se palmovo olje najpogosteje uporablja ,saj je zelo poceni in živilom daje poseben učinek. Hrana je bolj mehka, boljše strukture, rok uporabe je daljši in živilo je videti lepše.

Vseeno pa se vse več ljudi obrača k alternativi, saj je vedno bolj jasno, da palmovo olje škoduje planetu. Multinacionalke namreč na leto požgejo na tisoče hektarov pragozda in namesto njega tam napravijo plantaže palm. S tem uničujejo  naraven habitat mnogim živalim, prebivalci tamkajšnjih vasih so prisiljeni iskati novi dom. 

Komentarjev 1
  • Avatar Zala
    Zala 00:01 14.avgust 2017.

    Rastlinska smetana, rastlinski sir Tilzit ... kje se dobijo "flance"? Imam vrt in bi si sama vzgajala mlečne rastline.