Zdravje > Prehrana
2849 ogledov

Zdravilni klinčki

klinčki, začimbe Shutterstock
Ste vedeli, da izpiranje ust ali žvečenje klinčkov lajša bolečine v grlu? Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti hitreje celi rane, akne, gljivične okužbe in podobno.

Čeprav nas zima postopoma zapušča, lahko še vedno uporabljamo začimbe, ki so značilne predvsem za zimski čas. Nageljnove žbice ali klinčki delujejo kot stimulant, lokalni antiseptik in blagi anestetik ter afrodizijak. Občasno uživanje pomaga tudi pri prebavi.

To prastaro začimbo lahko tako kot cimet kupite čez celo leto, čeprav je zaradi svojega močnega, sladkega okusa priljubljena predvsem v zimskih mesecih. Klinčki so pravzaprav zaprti posušeni cvetni popki, ki se jih večina vzgaja v Indiji, Braziliji, Tanzaniji, Šri Lanki in na Madagaskarju.

Si želite osvežiti zadah?

Klinčki vsebujejo velike količine eteričnega olja, ki je vsebovan v nekaterih proizvodih za izpiranje ust in osvežitev zadaha. Izpiranje ust ali žvečenje klinčkov lajša tudi bolečine v grlu. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti namreč hitreje celi rane, akne, gljivične okužbe in podobno. Eterično olje klinčkov zmešano s soljo namažemo po čelu. To pomaga ublažiti glavobol. Lahko se koristi tudi za čiščenje dihalnih poti pri bronhitisu ali astmi.

Dober za želodec

Zaradi vsebovanega antioksidanta, klinčki pomagajo pri prebavnih tegobah, zobobolu, protinu. Preprečujejo tudi sladkorno bolezen tipa dva. Klinčki so stimulant, lokalni antiseptik in blagi anestetik ter imajo pozitivne učinke na želodčno sluznico, ter so učinkoviti proti bruhanju in vetrovom ter na splošno spodbujajo delovanje prebavnega sistema.

Samo svež

Klinčke uporabljajte le, če so sveži. Kako boste to ugotovili? Preprosto. Kvaliteto klinčkov preverite tako, da jih vržete v vodo in opazujete kako na njej plavajo. Če plavajo v pokončnem položaju, vsebujejo kvalitetna olja in so dobri za uporabo. Če plavajo vodoravno ali se utopijo v kozarcu, jih ne uporabljajte.

Nageljnove žbice veljajo tudi afrodizijak, njihovo uporabo pa strokovnjaki odstvetujejo v primeru, da se zdravite z antikoagulansi, ste noseči, ali dojite. Ni jih priporočljivo uživati tri tedna pred operacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.