Zdravje > Prehrana
762 ogledov

Zdravo ali nezdravo?

Študije kažejo, da imajo ljudje, ki uživajo kikirikijevo maslo manj možnosti za razvoj bolezni srca in sladkorne bolezni tipa 2.

Arašidovo maslo vsebuje nasičene maščobe in natrij, zato se mnogi sprašujejo, kako je mogoče, da se ga uvršča med zdravo hrano. Nutricionist Walter C. Willett pravi, da prisotnost nasičenih maščob hrane ne uvršča avtomatsko v nezdravo kategorijo. Olivno olje, pšenični kalčki in tofu veljajo za zdrava živila, čeprav vsebujejo tovrstne maščobe. Ob tem izpostavlja, da gre za celoten paket hranilnih snovi in ne samo za eno ali dve, ki določa, kako dobra je hrana za naše zdravje. 

V velikih količinah pa ...

Običajno porcija dveh žlic arašidovega masla vsebuje 3,3 grame nasičenih in 12,3 grama nenasičenih maščob, razmerje, ki je primerljivo z olivnim oljem. Willett ob opozarja, da nasičene maščobe niso same po sebi "smrtonosen toksin," kot jih mnogi vidijo. Nasičene maščobe v telesu dvignejo raven škodljivega LDL in dobrega HDL holesterola. Uživanje nasičenih maščob v zmernih količinah nima posledic na zdravje, v velikih količinah pa povečuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Arašidovo maslo vsebujejo tudi vlaknine ter nekaj vitaminov in mineralov. Poleg tega pa ima tudi odlično razmerje med kalijem in natrijem, kar še posebej velja za nesoljeno kikirikijevo maslo.

Številne študije so pokazale, da imajo ljudje, ki v svojo prehrano redno vključujejo oreščke in arašidovo maslo, manj možnosti za razvoj bolezni srca in sladkorne bolezni tipa 2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.