Zdravje
1937 ogledov

Prekuženost v Sloveniji je manjša, kot so mislili do sedaj

Covid-19 Profimedia
Do konca aprila se je z novim koronavirusom okužilo od nič do 2,8 odstotka prebivalcev.

Nacionalna raziskava o razširjenosti covida-19 v Sloveniji je dočakala prvo preliminarno poročilo, v katerem so zaradi novih spoznanj ponovno ovrednotili oceno prekuženosti, ki je nižja od predstavljene v maju. A kot poudarja eden od avtorjev raziskave Mario Poljak, je bolj kot ocena prekuženosti pomembna ocena okuženosti prebivalstva.

Prve rezultate raziskave, ki je bila podlaga za sproščanje ukrepov v državi, so raziskovalci predstavili v začetku maja. Kot so takrat pojasnili, je v stik z novim koronavirusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije. Ocenili so, da je s 95-odstotno gotovostjo prekuženega od dveh do štirih odstotkov prebivalstva.

Covid-19 Koronavirus Zdravje Vseslovenska raziskava: 39 jih ni imelo pojma, da so okuženi

To oceno so sedaj ponovno ovrednotili v luči novih spoznanj, ki v času izvajanja raziskave ter predstavitve rezultatov še niso bili na voljo. "To je popolnoma standarden postopek vseh raziskovalcev na svetu, ki se ukvarjajo z novimi boleznimi," je pojasnil vodja raziskave Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Prekuženost najmanj pomemben del študije

Ob tem je poudaril, da je ocena prekuženosti najmanj pomemben in tudi najmanj natančen del študije. "Če bi v Sloveniji konec aprila ocenili, da je prekuženost nič ali desetodstotna, ne bi bilo nobene razlike, ker noben ukrep ni bil uveden na podlagi tega, ampak na podlagi ocene okuženosti v splošni populaciji. Obenem nikoli nismo operirali z absolutnimi podatki o prekuženih, ampak zgolj z intervalom zaupanja," je dodal.

Do razlike je sedaj prišlo, ker so najprej domnevali, da je specifičnost (merilo verjetnosti, da bo test negativen pri ljudeh, ki niso bolni) testa za dokazovanje protiteles stoodstotna. Na podlagi novih raziskav o specifičnosti pa so sedaj zgolj prilagodili interval, v katerem je 95-odstotna verjetnost, da je rezultat najbolj točen.

Sedaj tako s 95-odstotno verjetnostjo trdijo, da se je do konca aprila z novim koronavirusom okužilo od nič do 2,8 odstotka prebivalcev.

Miroslav Petrovec Slovenija Takšni so rezultati vseslovenske raziskave

A tudi ta ocena ni absolutno točna, saj še vedno ne poznajo natančne specifičnosti testa. "So samo bolj ali manj natančna ugibanja. Ko bomo čez mesec, dva naredili še bolj poglobljen in kritičen izbor objavljenih raziskav in bodo na voljo tudi nove, se bo ocena prekuženosti verjetno spet nekoliko spremenila," je napovedal Poljak.

Sodelujoče pokličejo na tri tedne

Poudaril je, da je bil najpomembnejši del raziskave ocena okuženosti populacije v Slovenije konec aprila oziroma deleža ljudi z aktivno potekajočo okužbo. Rezultati testiranja nosno-žrelnih brisov so med 1368 osebami pokazali dva pozitivna na okužbo s koronavirusom. "To je bil najbolj ključen in pomemben rezultat raziskave. Skupaj s podatki, ki so prihajali iz rednih testiranj v mreži slovenskih laboratorijev, je ta rezultat namreč omogočil, da so se odgovorni lahko odločili za postopno odpiranje države," je opomnil.

V preliminarnem poročilu pri oceni okuženosti tako ni sprememb, saj je bila specifičnost testa za dokazovanje virusa v brisih stoodstotna. To je po njegovih besedah zelo pomembno, ker je ta test edini merodajen za oceno, ali je nekdo okužen ali ne.

Pomemben del raziskave je tudi, da vse sodelujoče pokličejo na vsake tri tedne, da jim poročajo o svojem zdravstvenem stanju in stanju članov gospodinjstva. Dva kroga spremljanja so že opravili, tretjega pa končujejo ta teden.

Naslednja posodobljena različica poročila bo predvidoma objavljena konec avgusta, končno poročilo raziskave pa bo predvidoma objavljeno novembra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 16:49 10.julij 2020.

    Ali me lahko razsvetlite,kaksna je prekuzenost navadnega prehlada? V % prosim. Prav tako je virus,ki je star vec kot clovestvo. Cakam odgovor. Moje mnenje je 0,00. In strokovno mnenje? 🤥🤥🤥😋😋😋