Zdravje
4185 ogledov

Prelomno odkritje: Tableto za "ubijanje" raka začeli testirati na ljudeh

Cell Chemical Biology
"Naša tableta za ubijanje raka je kot snežna nevihta, ki zapre letališki terminal - ključno vozlišče letalskih prevoznikov. Zapre dohodne in odhodne lete in to samo za letala, ki prevažajo rakave celice,"

Ameriški znanstveniki so razvili zdravilo v obliki tablete, ki je v predkliničnih testiranjih "uničilo" vse čvrste maligne tumorje, zdrave celice pa je pustilo nespremenjene.

Znanstveniki ene največjih ameriških organizacij za raziskovanje in zdravljenje raka City of Hope, so študijo objavili včeraj, v prestižni znanstveni publikaciji Cell Chemical Biology Journal. V njej so podrobno opisali prve rezultate "tabletke proti raku" AOH1996.

Zdravilo cilja na rakavo različico proliferirajočega celičnega jedrnega antigena (PCNA) – beljakovine, ki je v svoji mutirani obliki "ključna pri replikaciji DNK in popravljanju vseh razširjenih tumorjev, " so sporočili iz City of Hope.

Linda Malkas, profesorica na oddelku za molekularno diagnostiko in eksperimentalno terapevtiko v kalifornijskem medicinskem centru, je zdravilo razvijala zadnjih 20 let. "PCNA je kot glavno vozlišče letališkega terminala, ki vsebuje več vhodov za letala. Podatki kažejo, da je PCNA edinstveno spremenjen v rakavih celicah, in to dejstvo nam je omogočilo, da oblikujemo zdravilo, ki cilja samo na obliko PCNA v rakavih celicah.

"Naša tableta za ubijanje raka je kot snežna nevihta, ki zapre letališki terminal - ključno vozlišče letalskih prevoznikov. Zapre dohodne in odhodne lete in to samo za letala, ki prevažajo rakave celice," je povedala raziskovalka, ki je rezultate označila za obetavne.

Po njenem je raziskava pokazala, da lahko tableta  (AOH1996.) zavira rast tumorja v celičnih in živalskih modelih, prva faza kliničnih preskušanj na ljudeh pa je v teku.

Tableta se je izkazala za učinkovito pri zdravljenju celic, ki izvirajo iz raka dojke, prostate, možganov, jajčnikov, materničnega vratu, kože in pljuč.

dezurni@styra-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • dani5 14:06 02.avgust 2023.

    A odkrivajo spet toplo vodo, da bo lahko spet služili? Terapija za cepce, da jim spet nekaj prodajo.

  • janez156 13:35 02.avgust 2023.

    ućinkovito zdravilo za rak so odkrili že davno nazaj, vendar ga farmako mafija ne dovoli, ker s tem izgublja denar. Sedaj ko bo skoraj vsak dobil raka po cepljenju pa bodo zdravilo dovolili, da bodo veliko zaslužili....haha....