Zdravje
38 ogledov

Prelomno odkritje v zdravljenju raka na dojkah

Za rakom na dojkah najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 70. letom. Žurnal24 main
Britanski znanstveniki odkrili 93 genov, ki v primeru mutacije povzročajo rakave tumorje. Odkritje je pomemben mejnik pri odkrivanju novih zdravil za zdravljenje raka na dojkah.

Znanstvenikom je uspelo dognati genetske dogodke, ki povzročajo raka na dojkah. Največja tovrstna študija velja za mejnik glede zdravljenja in preventive raka na dojkah

Znanstvenikom je namreč uspelo ugotoviti skorajda vse genetske napake, ki povzročajo, da zdravo tkivo v dojkah postane rakavo, je objavljeno v reviji Nature.

Z raziskavo so znanstveniki sedaj bliže popolni sliki genetskih sprememb v srčiki raka na dojkah in ključnih bioloških procesih, ki se dogajajo v celicah in privedejo do bolezni, poroča nemški Deutsche Welle.

V človeškem genomu je okoli dvajset tisoč genov. Sedaj se je izkazalo, da je med njimi 93 takih, ki v primeru mutacije običajne celice v dojkah spremenijo v rakave celice. Nekatere so odkrili že prej, zdaj pa menijo, da so dobili dokončen seznam, navaja britanski BBC.

"To je pomemben podatek," je dejal direktor Sanger Institute v Cambridgeu, profesor Mike Stratton, ki je vodil raziskavo. Hkrati je opozoril, da bo trajalo vsaj desetletje, da bodo nova zdravila dosegla tudi bolnice.

Zivljenje 21.10.13, mamogram, pregled dojk, rak na dojkah, zdravje, pregled, zdr | Avtor: Shutterstock Shutterstock

"Raki so goljufive zveri, ki lahko razvijejo odpornost na nove vrste zdravljenja, tako, da sem na splošno optimističen, a gre za zmerni optimizem," je še dejal Stratton.

Znanstvenica Serena Nik-Zainal iz Sanger Institute je ocenila, da je bil storjen korak bližje k bolj osebni preventivi in zdravljenju raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.