Zdravje
1400 ogledov

Preplah zaradi "nediagnosticirane pljučnice" med otroki

otrok termometer vročina Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Kitajsko zaprosila za več informacij o "skupkih nediagnosticirane pljučnice", ki naj bi se širila med otroki na severu azijske države.

Po navedbah WHO so namreč na severu Kitajske v primerjavi z enakim obdobjem v prejšnjih treh letih od sredine oktobra zabeležili povečanje števila primerov "gripi podobnih bolezni".

"WHO je Kitajsko uradno zaprosila za podrobne informacije o povečanem številu bolezni dihal in prijavljenih skupkih pljučnice pri otrocih," je v danes objavljeni izjavi zapisala WHO.

Pred tem so mediji in mednarodna agencija za nadzor nalezljivih bolezni ProMED poročali o "skupkih nediagnosticirane pljučnice pri otrocih na severu Kitajske". Po navedbah WHO ni jasno, ali je izbruh povezan s splošnim povečanjem števila okužb dihal, ali gre za ločene dogodke.

Porast bolezni dihal zaradi odprave ukrepov?

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je prejšnji teden sporočila, da je porast bolezni dihal posledica odprave protikoronskih ukrepov ter kroženja znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb, ki prizadenejo otroke, vključno z bakterijo mycoplasma pneumoniae.

WHO je Kitajce pozvala, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje prenosa okužbe, kot so cepljenje, ohranjanje razdalje, izolacija v primeru okužbe, testiranje, nošenje mask, zagotavljanje dobrega prezračevanja in redno umivanje rok.

Po današnji objavi izjave WHO je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua objavila članek, v katerem je citirala uradnike kitajske nacionalne zdravstvene komisije, ki naj bi dejali, da so pozorni na diagnosticiranje in oskrbo otrok z boleznimi dihal.

Podoben porast gripi podobnih bolezni kot na Kitajskem so sicer po odpravi protikoronskih omejitev zabeležili tudi v Veliki Britaniji in ZDA, poroča britanski BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 10:27 27.november 2023.

    Je neskorumpirana stroka, tista ki (še) ne posiljuje znanosti, povedala že takrat, ko je bil še čas - s 'cepljenjem' pridobiš AIDS oz. oslabljen imunski sistem, nato pa se te krepko lotijo vse mogoče prej sicer nenevarne okužbe. Za bonus ...prikaži več pa dobiš še pospeševalce rakave rašče, ki so jih nedavno odkrili v tistih 'varnih' in učinkovitih 'cepivih'. Ja, so učinkovita. Za depopulacijo.