Zdravje
782 ogledov

Prepoznajte bolezni lasišča

lasje česanje Shutterstock
Če imamo težave z lasmi in lasiščem, moramo najprej ugotoviti njihov vzrok. V številnih primerih se moramo za odpravo težav zdraviti takoj.

Za težave z lasmi in lasiščem so lahko krivi številni dejavniki, od stresa, do agresivnih barv za lase, napačnih šamponov in tako dalje. Za težave pa so lahko kriva tudi nekatera bolezenska stanja.

Pri nekaterih boleznih, kot je denimo hirzutizem, potrebujemo pomoč zdravnika, pri prehljaju pa si lahko denimo pomagamo sami z nekaterimi izdelki, ki jih lahko kupimo v prosti prodaji. Nekatere težave se lahko odpravijo z ustreznimi zdravili, nekaterih žal ne moremo odpraviti.

Hirzutizem

To bolezen imajo le ženske, gre pa za poraščenost kot jo poznamo pri moških, a se pojavlja pri otrocih in ženskah na obrazu, prsih, trebuhu, pa tudi po zadnjici, trtici … Vse to lahko spremljajo še nekatere “moške” značilnosti kot so nižji glas, povečana teža, androgena alopacija, povečana spolna sla, motne menstrualnega cikla in tako dalje. Vzroke najdemo v povečanem izločanju moških hormonov, oziroma pri neravnovesju izločenih androgenov, zato v tem primeru obiščemo zdravnika. 

Hipertrihoza 

Ta bolezen lahko prizadene tako moške kot ženske, gre pa za pretirano dlakavost nekaterih delov telesa, tudi tistih, kjer rast ni odvisna od androgenov. Bolezem smo omenili, ker gre za podobno bolezen hirzutizmu. 

Prhljaj

Suh prhljaj povzročajo tako zunanji kot notranji dejavniki, pojavi pa se zaradi neravnovesja mikrobioma na lasišču. Celice, ki nastanejo v vrhnjici, se kot nevidni drobni delci v suhi obliki izločajo iz lasišča, pri prhljaju pa je ta funkcija motena. Zaradi tega se poveča celična izmenjava, vrhnjica tako hitreje raste in poroženi, izločajo pa se večji delci. Suh prhljaj nam pada tudi po ramenih in je že na lasišču dobro viden. Prhljaj je sicer idealno gojišče za glivice, s srbenjem pa lahko povzročimo vnetja in seboroični dermatitis.  

Seboreja

Gre za kožno bolezen, pri kateri sta značilna preveliko izločanje maščobe in spremenjena sestava maščobnega izločka. Ta maščoba se kopiči v lojnicah in na kožni površini, za seborejo je značilen pojav ogrcev. Vzroki so različni, lahko se pojavi zaradi stresa, prebavnih težav, najpogosteje pa se pojavi v puberteti zaradi spremembe v ravnovesju hormonov. Je tudi ena od možnih vzrokov za izpadanje las. Če nas srbi glava in je koža ponekod celo pordela, gre najbrž za seboroični dermatitis. 

Vzroki za plešavost 

Tudi za plešavost so lahko krive nekatere bolezni, plešavost se denimo lahko pojavi ob nekaterih hudih okužbah z visoko vročino, kot so bolezni ščitnice. Po zdravljenju lasje ponavadi hitro znova zrastejo.

Eden od vzrokov za plešavost je bolezen lichen planus, saj uničuje lasne mešičke. Bolezen moramo pravočasno zdraviti, sicer bomo najbrž plešasti celo življenje. Pogosto je za plešavost v obliki golih lis v velikosti kovanca kriva lisasta plešavost oziroma alopecia areata. Plešavost sicer povzročajo tudi številna zdravila in drugi dejavniki.

anja.scuka@zurnal24.si

        

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.