Zdravje
31727 ogledov

Preventivne preiskave, ki jih krije zavarovalnica

Čakalnica Saša Despot
Vas osebni zdravnik sploh povabi na preventivni pregled?

"Sami bi morali narediti več za preventivo, se udeleževat preventivnih pregledov," je nedavno, ko je govoril o odgovornosti pacientov za razmere v zdravstvu, opozoril predsednik vlade Miro Cerar.

Poleg preventivnih nacionalnih presejalnih pregledov Dora, Svit in Zora, preventivnih pregledov v nosečnosti in sistematskih pregledov za otroke, smo na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja  upravičeni tudi do splošnih preventivnih pregledov pri družinskem zdravniku. Vas vaši zdravniki vabijo na preglede, se jih udeležujete?

Na preventivne preglede vabljeni od 30 leta naprej

V referenčnih ambulantah na preventivne preglede vabljeni odrasli od 30 leta naprej, V ostale ambulante v zdravstvenih domovih in pri zdravnikih koncesionarjih so na podlagi Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva, ki je v pristojnosti ministrstva za zdravje, pa so vabljeni moški od 35 do 65 leta starosti in ženske od 45 do 70 leta starosti.

Posameznike, ki so družinsko obremenjeni z boleznimi srca in žilja, s povišanim holesterolom in bolnike s sladkorno boleznijo bi bilo potrebno, gleda na pravilnik pregledati že prej in "to v čim zgodnejšem starostnem obdobju in nato ponovno vsakih pet let, ali po potrebi pogosteje."

Ministrstvo: Opozorite svojega zdravnika

"Zdravniki, ki niso vključeni v sistem referenčnih ambulant, so dolžni enkrat letno posredovati poročilo o številu opravljenih preventivnih pregledov na območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Delo v referenčnih ambulantah spremlja projektni svet projekta referenčnih ambulant," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Zavarovance, ki sodijo v ustrezno starostno skupino in še niso bili povabljeni na preventivni pregled, na ministrstvu pozivajo, naj na to vsekakor opozorijo izbranega zdravnika, saj preventivni pregled sodi med pravice obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zaradi družinske obremenjenosti pod posebnim nadzorom

Strokovnjaki priporočajo pregled pri nekaterih dednih boleznih, npr. pri sladkorni bolezni v družini, kjer naj bi bila kontrola ravni sladkorja v krvi vsako leto, pri ostalih pa na pet let ter preventivne koloskopije pri sorodnikih zbolelih za rakom črevesa, preventivne mamografije pri sorodnicah bolnic z dednim rakom dojke itd.

V sklopu preventivnega pregleda se izmeri telesno težo in višino ter določi indeks telesne mase; izmeri obseg pasu; naroči laboratorijske preiskave: krvni sladkor in lipidogram; izmeri krvi tlak; izračuna srčno žilno ogroženost (kakšno je tveganje, da bo posameznik doživel srčno žilni zaplet v naslednjih 10 letih); če je tveganje visoko opravi še EKG; v sklopu preventivnih pregledov opravi glede na smernice tudi spirometrijo in izmeri gleženjski indeks (preiskavo za ugotavljanje arterijske prekrvavitve nog), pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Pri zdravih osebah na vsakih pet let

"Sproti uvrščamo seveda tudi bolnike, ki so (tudi precej) starejši od 30 let, pa še niso pregledani, ker so si zdravnika izbrali nanovo, ker že dolgo niso bili pri osebnem izbranem zdravniku, tiste, ki pridejo zaradi trenutnih težav z zdravjem, pa še niso bili preventivno pregledani, nekateri sami predlagajo preventivni pregled," razlaga dr. Nena Kopčavar Guček, ki dela v referenčni ambulanti.

Če se pri preventivnem pregledu izkaže, da je oseba zdrava, naj bi bila na ponovni preventivni pregled povabljena čez 5 let. Zdravnik pacienta na pregled povabi pisno.

Posamezniki preventivnih pregledov ne želijo

Nekateri posamezniki preventivni pregled odklonijo in prosijo, da jih ne bremenijo s ponovnimi vabili. "Radi se pogovorimo z njimi o razlogu, če so pripravljeni. Nujno je, da razumejo, za kaj pravzaprav gre," pravi Kopčavar Gučkova in dodaja, da včasih gre za nenavadne razloge."Imela sem že nepismeno pacientko pa nekoga, ki je vabilo na preventivni pregled razumela kot reklamo … To zabeležimo v karton, delež takih posameznikov je majhen. Strokovnjaki za javno zdravstvo ta pojav imenujejo preventivna skepsa.
Vedno in v vseh zdravstvenih sistemih obstajajo posamezniki, ki takih pregledov ne želijo. To je nedvomno njihova pravica, ki je ne smemo kršiti,"
razlaga zdravnica.

Strokovnjaki priporočajo pregled pri nekaterih dednih boleznih, npr. pri sladkorni bolezni v družini (kontrola ravni sladkorja v krvi vsako leto, pri ostalih pa na 5 let), pa preventivne koloskopije pri sorodnikih zbolelih za rakom črevesa, preventivne mamografije pri sorodnicah bolnic z dednim rakom dojke itd.

Preiskava za raka prostate pri moških nad 50 let na vsaki dve leti

"Pri svetovanju pacientov upoštevamo strokovne smernice pa tudi mnenja kolegov kliničnih specialistov, na primer glede na izvid pregleda po koloskopiji in glede na izvid specialist gastroenterolog priporoča časovni interval do naslednjega preventivnega pregleda," pravi Kopčavar Gučkova. 

Redno, približno na pol leta zdravniki svetujejo preventivni pregled zob in ginekološki pregled na tri leta, če ginekolog ne priporoča drugače. PSA pri moških nad 50 let naj bi se ponavljal na dve leti, v primeru težav ali že dokazane bolezni prostate seveda skladno s priporočili lečečega urologa ali ob težavah.
 

Ali bi bilo smiselno, da vsaj pacient vsaj enkrat na leto preveri kri in urin, četudi nima težav? "Je priporočljivo. Kolikor mi je znano, zavarovalnica to omogoča," pravi zdravnica. Preverjali smo na ZZZS, vendar na to vprašanje odgovora nismo dobili.

V okviru preventivnega pregleda se izvaja presejanje za srčno-žilne bolezni, za kronično obstruktivno pljučno bolezen, sladkorno bolezen tipa 2, visok krvni tlak,  stres, depresijo, izvaja pa se tudi ugotavljanje prisotnosti nekaterih opozorilnih znamenj za raka, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

NIJZ: Samoplačniški pregledi niso potrebni

Vse preiskave v sklopu preventive so zagotovljene v okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja (financira jih Zavod za zdravstveno zavarovanje) in zato menim, da ni smiselno, da bi jih posameznik opravil samoplačniško, na vprašanje, katere preglede bi bilo smiselno opraviti samoplačniško, odgovarjajo na na NIJZ.

"Merjenje kostne gostote je svetovano za ženske prvič pri 50. letih, zavarovalnica te preiskave ne plača. Delno jo nadomestimo z izračunom FRAX indeksa, ki pa v nekaterih primerih ni povsem zanesljiv," pa pravi zdravnica. Druge samoplačniške preglede v bi priporočila zelo redko, "V svetu nam zavidajo naše številne brezplačne preventivne programe Svit, Dora, Zora, pregledi v referenčnih ambulantah, pregledi v okolju medicine dela, prometa in športa."

Komentarjev 6
  • henrik 10:22 28.november 2017.

    Super, vse do leta 65 oz. 70. Potem smo pa odpisani. Sicer pa tudi za redne preglede po naročilu, čakamo tudi po več mesecev, razen če se odločimo za samoplačniško. Lahko pa tudi preko AS-a. Bravo g. Miro

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 10:17 27.november 2017.

    in kaj je to PSA?

  • eosss 10:12 27.november 2017.

    Bistvo teh "preventivnih" pregledov je najti čimveč "bolanih" ljudi, da se lahko potem služi na njihovem "zdravljenju". Zapomnite si, zdravi ljudje ne prinašamo (prinašajo) zdravstvu in farmaciji NOBENEGA zaslužka!