Zdravje
22086 ogledov

Pri šolski prehrani se bodo zgodile te spremembe

prehrana Anže Petkovšek
Šole so dobile okrožnico s priporočili pediatrov.

"Pediatrinja mi je dejala, da od avgusta ne more več sama napisati potrdila za šolo, da je otrok alergičen, ker lahko po novem to stori le specialist alergolog, sama pa lahko napiše le začasno potrdilo za šest mesecev," je ob začetku šolskega leta povedal eden od staršev. 

Le medicinsko utemeljene diete

Spremembe so povezane s Priporočili za medicinsko indicirane diete, ki jih je 2. avgusta sprejelo Združenje za pediatrijo Slovenske zdravniške zbornice, potrdil pa jih je Razširjen strokovni kolegij za pediatrijo. Pediatri v zadnjem času zaznavajo problem vse večjega števila otrok z različnimi dietami, ki niso medicinsko utemeljene, kar ima, kot so zapisali v Priporočilih, lahko "škodljive učinke za otroke, predstavlja pa tudi veliko in nepotrebno breme za vzgojno-izobraževalne zavode".

Poudarjajo, da vzgojno-izobraževalni zavodi niso dolžni zagotavljati medicinsko neutemeljenih diet, kot so npr. diete na podlagi priporočil alternativnih zdravilcev (npr. bioresonanca, homeopatija) določanja specifičnih IgG, verskih in drugih osebnih prepričanj staršev (vegetarijanska, veganska dieta) ter diet, kot npr. "dieta brez konzervansov" in podobno ter da mora biti medicinsko indicirana dieta opredeljena v skladu s katalogom diet, kot ga opredeljuje Pediatrična klinika UKC Ljubljana in Klinika za pediatrijo UKC Maribor. 

Potrdila le od specialistov

Glede na Priporočila, bo medicinsko indicirano dieto za otroka lahko predpisali le specialisti, usmerjeni v področje na sekundarni ali terciarni ravni, kot so pediatri alergologi, gastroenterologi, endokrinologi ali specialisti, ki so usmerjeni v zdravljenje kroničnih bolezni. Zdravnik na primarni ravni, t. j. specialist pediater ali specialist šolske medicine, pa bo po novem lahko predpisal le dieto pri enostavnih stanjih, kot je laktozna intoleranca, oz. izdal le začasno potrdilo le za šest mesecev do pregleda pri specialistu pediatru z dodatnimi znanji iz ustreznega področja na sekundarni ali terciarni ravni.

Šolsko kosilo Zakaj ni več lokalnega Zdravje "Pri avtih znamo, pri hrani smo hipnotizirani s ceno"

Šolska prehrana | Avtor: Profimedia Profimedia

A po novem bodo potrdila za določene bolezni, ki se ne spreminjajo, kot je celiakija, veljale trajno, kar pomeni, da staršem ne bo trebno prinašati novega potrdila vsako šolsko leto. Začasno za eno leto bodo veljala potrdila npr. pri alergiji na kravje mleko ali jajce, za šest mesecev pa potrdilo izbranega zdravnika pediatra do pregleda pri specialistu z dodatnimi znanji iz ustreznega področja. 

Šole so dolžne zagotoviti le malico

Šole sicer poleg malice niso dolžne zagotavljati drugih obrokov, kar velja tudi za dietne obroke. Zakon o šolski prehrani namreč določa, da šola za vse učence oz. dijake v okviru dejavnosti javne službe obvezno organizira malico, kot dodatno ponudbo pa lahko organizira tudi zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Pri organizaciji šolske so šole dolže upoštevati Smernice za prehranjevanje v VIZ, ki navajajo, da naj bodo pripravljeni obroki sestavljeni iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma.

Šole morajo v primerih bolezni, ki so povezane z motnjami prebave in presnove, deficitom posameznih hranil ali jemanjem določenih zdravil, malico ustrezno prilagoditi. "Dietne obroke za zajtrk, kosilo ali popoldansko malico, ki so dodatna ponudba, šole organizirajo v skladu s svojimi zmožnostmi in v dogovoru s starši, ni pa to njihova dolžnost," poudarjajo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, na katerega prihaja Jernej Pikalo. "Prav tako lahko šole in vrtci ponudijo posebno prehrano posameznikom glede na njihove želje, prepričanje in podobne osebne okoliščine, kot možnost v skladu s svojimi kadrovskimi, materialnimi in finančnimi možnostmi, ni pa to njihova obveznost."

Na nekaterih šolah obrok brez mesa

V praksi to pomeni, da med šolami, ki vse spadajo v javni šolski sistem, obstajajo velike razlike - nekatere organizirajo le prehrano z enim jedilnikom ter posebej pripravljenimi dietnimi obroki na osnovi medicinsko utemeljenih razlogov, druge pa tudi vegetarijanske obroke in kosila brez svinjine, za katere se lahko otroci in starši po izbiri prostovoljno prijavijo.

Na spletni strani ene od šol smo denimo opazili, da ponuja tudi brezmesna kosila, kosila brez svinjine ter na jedilnik uvrščajo tudi veliko lokalno pridelanih izdelkov. "Pri nas to imenujemo prehrana z dodatnimi zahtevami," je na naše vprašanje, kako jim uspe zagotoviti različne obroke povedala Petra Fefer, ki skrbi za prehrano v OŠ 8 talcev Logatec. "Starši napišejo prošnjo za te vrste obrokov, ki niso medicinsko utemeljeni. Ne zahtevamo potrdil za te vrste obrokov, so pa ti obroki simbolično 0,20 evra dražji. Trenutno imamo okoli 12 vegetarijanskih obrokov in 32 obrokov brez svinjine." Glede na nova priporočila ter dejstvo, da imajo vedno več zahtevnih diet na šoli, ne vedo, koliko časa jim bo še uspelo pripravljati obroke, ki niso medicinsko utemeljeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • dejan89 10:41 07.september 2018.

    Uuu... Kako fer. Kosilo za vegi in nopork otroke je 20 centov dražje. Moja hči ima celiakijo in, dokler bo šola pri volji ji kuhat kosilo, bom plačeval namesto 2, 4€. Kaj je zdaj bolezen? Celiakija ali vegetarjanstvo? Celiakija ali ...prikaži večliakija ali muslimanstvo?

  • kapibara1 09:07 07.september 2018.

    Torej majo v Logatcu na šolo orotodoksne musliče..

  • izy 07:22 07.september 2018.

    V šolah bi morali kot prvo spremeniti jedilnik in iz njega črtati vso cvrtje, vso hitro hrano(pizee,..), sokove in ostale sladke pijače in uvesti bolj kvalitetno hrano.