Zdravje
7787 ogledov

Prihaja omikron: je tretji odmerek smiseln?

Cepljenje Epa
Farmacevtska podjetja se že pripravljajo na morebitne spremembe, ki bi jih bilo treba vnesti v cepiva zaradi nove različice, zato se poraja vprašanje, ali se je smiselno cepiti s tretjim odmerkom pred prilagoditvijo cepiv.

Zaradi upadanja števila protiteles po cepljenju profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo dr. Borut Štrukelj svetuje cepljenje s poživitvenim odmerkom, sploh zaradi prihoda nove različice omikron v Evropo. Ocenil je, da je cepivo proti novi različici še vedno dokaj učinkovito, poleg tega proizvajalca Moderna in Pfizer cepivo že prilagajata, da bo bolj učinkovito tudi proti novi različici omikron. 

"Dokler tega nimamo, se je smiselno cepiti s poživitvenim odmerkom," je poudaril Štrukelj. "S protein, s katerim se virus pripne na našo celico, je zelo velik protein. Vsi tisti, ki smo se cepili, s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa je, da z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade."

Na fakulteti za farmacijo spremljajo različico omikron. "Kljub temu da je mutacij veliko, niso mutacije v tistem delu, kjer bi pričakovali, da bo prišlo do popolne neučinkovitosti cepiv. Zato svetujemo, da se s poživitvenim odmerkom nadaljuje," je pojasnil Štrukelj.

Prihaja novo zdravilo

V Slovenijo bo v prihodnjih dneh prišla prva pošiljka zdravila molnupiravir, s katerim bodo lahko zdravili 21.600 bolnikov. Gre za zdravilo, ki prepreči nadaljevanje DNK verige virusa, ki se posledično ne more razmnoževati. Primerno je za vse, ki izkazujejo prve simptome bolezni, saj je cilj preprečiti hospitalizacijo okuženega. Zdravilo je treba jemati pet dni zaporedoma, dvakrat po 800 miligramov.

Dozdajšnji podatki kažejo, da bo zdravilo učinkovito tudi proti različici omikron. Je pa Štrukelj opozoril, da zdravilo ni primerno za nosečnice, predvsem v prvem trimesečju, pa tudi sicer, ter vsem tistim ženskam, ki niso kontracepcijsko zaščitene, ker lahko pride do poškodbe plodu. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je vse starejše od 65 let, ki imajo rizične dejavnike, pozval, da ob prvih znakih bolezni opravijo testiranje in se v primeru pozitivnega testa obrnejo na osebnega zdravnika ter preverijo, kakšne so možnosti za uporabo regenerona. Nadejajo se, da da bo tudi molnupiravir imel podoben učinek kot regeneron.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Dusan12 18:09 30.november 2021.

    Tretji odmerek je smiseln, ne vidim pa smisla, da plačujemo Rudija Medveda, kolisenšibarja M.Šarca, da sedi v parlamentu in trobezla zbojene neumnosti

  • EuroA4 16:08 30.november 2021.

    Mulnopiraviv je uspešno tudi proti omikronu? V treh dneh so potrdili uspešno delovanje zdravila? Ali pa so že prej vedeli za "omikron"... kdo še verjame, da so ti virusi in različice zgolj razvoj mutacij samega virusa

  • Sharon_McHugh 15:37 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦