Zdravje
11581 ogledov

Priljubljeni bomboni predstavljajo nevarnost za obolenja črevesja

bomboni Žurnal24 main
V Združenih državah Amerike poteka skupinska tožba proti proizvajalcu tudi pri nas priljubljenih bombonov, za katere trdijo, da so neprimerni za prehrano ljudi, saj vsebujejo aditiv, ki je nevaren za zdravje.

Gre za aditiv titanov dioksid, ki se uporablja kot barvilo za živila (E171), njegova tehnološka funkcija pa je, tako kot pri vseh barvilih za živila, narediti živilo vizualno privlačnejše, dati barvo živilu, ki bi bilo sicer brezbarvno, ali obnoviti prvotni videz živila. Titanov dioksid je prisoten tudi v kozmetiki, barvah in zdravilih.

E171 oziroma titanov dioksid je prisoten v finem pecivu, juhah, jušnih osnovah in omakah, namazih za sendviče, tudi predelanih oreških.

Kar pogosto se pojavlja tudi kot barvilo pri bombonih. Za katere bombone gre, si lahko preberete na tej povezavi. Prav tako, kakšne so evropske smernice in kakšne izdelke lahko najdemo na domačih policah. 

V skladu s tožbo sestavine pomenijo, da so tisti, ki uživajo slaščico, “izpostavljeni povečanemu tveganju za vrsto zdravstvenih učinkov, za katere niso vedeli, da izvirajo iz genotoksičnosti – sposobnosti kemikalije, da spremeni DNK.”

Agencija EFSA je na zahtevo Evropske komisije marca 2020 posodobila svojo oceno varnosti tega aditiva (E171) za živila. 

Posodobljena ocena revidira rezultate prejšnje ocene agencije EFSA, objavljene leta 2016, v kateri je bila poudarjena potreba po dodatnih raziskavah za zapolnitev podatkovnih vrzeli. 

“Ob upoštevanju vseh razpoložljivih znanstvenih študij in podatkov je odbor sklenil, da titanovega dioksida kot aditiva za živila ni več mogoče šteti za varnega. Ključni element pri sprejetju tega sklepa je, da nismo mogli izključiti pomislekov glede genotoksičnosti po zaužitju delcev titanovega dioksida. Po oralnem zaužitju je absorpcija delcev titanovega dioksida majhna, vendar se lahko kopičijo v telesu,”

pojasnjuje prof. Maged Younes. 

Ocena je bila izvedena po strogi metodologiji in ob upoštevanju več tisoč študij, ki so bile na voljo od prejšnje ocene agencije EFSA leta 2016, vključno z novimi znanstvenimi dokazi in podatki o nanodelcih.  

Več o titanovem dioksidu, raziskavah in posledicah, ki jih lahko ima na vaše zdravje, si lahko preberete v tem članku. 

 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:31 10.avgust 2022.

    no ja tole zgleda kot dvoboj cocacole in pepsija, sedaj pa skitel in njim konkuremčna firma.. cuzajte cenzlce pa ne bo skrbi.

  • Avatar luckyss
    luckyss 16:57 10.avgust 2022.

    Cinkarna Celje največji onesnaževalec celjske kotline tudi proizvaja TiO2....;)