Zdravje
496 ogledov

Prispelo je najnovejše cepivo

Cepljenje, covid-19 Epa
27 cepilnih centrov po Sloveniji bo danes prejelo prvih 8460 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so v sredo za STA sporočili z NIJZ. V Slovenjo je namreč ta teden prispelo prvih 100.800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa na NIJZ pričakujejo v prihodnjem tednu.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so za STA v sredo sporočili, da so v tem tednu prejeli prvih 100.800 odmerkov novega Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama koronavirusa omikron BA.4 in BA.5. Enako količino odmerkov novega cepiva pričakujejo tudi v prihodnjem tednu. Prvih 27 cepilnih centrov je 8460 odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva že naročilo. NIJZ jim ga bo dostavil danes. V Zdravstvenem domu Ljubljana naj bi se cepljenje z novim cepivom sicer predvidoma začelo v prihodnjem tednu.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ Bojana Beović je v sredo pojasnila, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila. Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 trenutno priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni - ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covidu-19, prilagojeno različici omikron. V prvi polovici septembra je v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Cepljenje s tem cepivom se je začelo v prejšnjem tednu.

Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikron BA.1. Tega cepiva NIJZ še ni sprostil za uporabo, saj še vedno čaka na potrebno dokumentacijo proizvajalca.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 09:09 25.september 2022.

  https://www.youtube.com/watch?v=G1EF-UbbCLA&ab_channel=HRTNedjeljomu2

 • kapibara1 12:52 23.september 2022.

  Danes ob kavi je sodelavka vsa ponosno povedala, da je naročena 6. oktobra da ta drugo poživitveno.. Za sabo ima samo lani 4 x špikana= 3 x kovid+ gripa..

 • Pierre 12:11 22.september 2022.

  Ampak Logarjeva je stalno govorila ''Cepimo se!'' torej bo držalo. Ubogajmo strokovnjake!