Zdravje
18178 ogledov

Pristojni opozarjajo. V Sloveniji še en zelo nevaren virus.

Ptičja gripa EPA
Zvečer so s Krajinskega parka Tivoli sporočili, da je bil poginuli labod na Koseškem bajerju pozitiven na visoko patogeno aviarno influenco (ptičjo gripo) podtipa H5N8.

Skladno z navodili Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obiskovalce prosijo, naj ptic na Koseškem bajerju (pa tudi drugje) ne hranijo, saj se z združevanjem ptic povečuje možnost za širjenje bolezni med njimi. 

Iz omenjenega parka dodajajo, da je virus HPAI H5N8 zelo nevaren za domačo perutnino in ostale ptice, izloča se z izločki ptic (iztrebki, slina) in perjem, zato ga lahko obiskovalci na svojih čevljih prenesejo k domači perutnini in drugim pticam v ujetništvu. Prav tako pa lahko ta virus k domači perutnini zanesejo tudi hišni ljubljenci, kot so psi in mačke, na tačkah in kožuhih. Psi morajo biti na kratkih povodcih. 

S parka še poudarjajo, da je priporočljivo, da se ljudje ne zadržujejo na območjih, ki so potencialno kontaminirana z iztrebki prostoživečih ptic in da si v nasprotnem primeru razkužijo roke, obleko in čevlje, da ne bi virusa prinesli na gospodarstva s perutnino ali drugimi pticami.

❗️ Sporočamo, da je bil poginuli labod na Koseškem bajerju pozitiven na visoko patogeno aviarno influenco (ptičjo gripo)...

Posted by Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib on Friday, December 4, 2020

Virus pri nas tudi že novembra

Ptičjo gripo so v Sloveniji sicer odkrili že 23. novembra pri dveh labodih, najdenih v občinah Piran in Izola. Pri obeh so potrdili virus visoko patogene aviarne influence podtipa H5N8. Pristojni so rejce pozvali, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, ki so temelj za preprečevanje vnosa bolezni v rejo.

Nevarno tudi ljudem?

V nekaterih predelih Evrope so več podtipov tega virusa pri pticah opazili že novembra, pri čemer je NIJZ objavil, da so nevarni le pticam. "Ti virusi niso sposobni povzročiti okužbe pri sesalcih, torej tudi za zdravje ljudi niso nevarni," so zapisali. 

Kot so poudarili, je podtip virusa povsem drugačen od tistega, ki se je pojavljal v Jugovzhodni Aziji in povzročal okužbe pri ljudeh.

Ptičja gripa Zdravje Ob covidu še ptičja gripa, to sporoča NIJZ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • alibaba40 09:54 05.december 2020.

    zmedeni anarhisti na tem portalu še iz laboda naredijo politično propagando. a ste dobili danes zraven pasjega ovinka in pingota še bobipalčke ali imate kakšen sobotni dodatek. marginalci iz dna družbe dajte si še kakšen plus....kakšni idioti.

  • Avatar ovca
    ovca 09:26 05.december 2020.

    Tumparos,mina,kar nastevata imata v osebi in rubriki twitto. In,da ne pozabim,v ljudstvu sđs...

  • Avatar Leon
    Leon 08:39 05.december 2020.

    Vlada je že narocila maske za labode,race in goske v parlamentu .