Zdravje
35 ogledov

Proti gripi se je bolje cepiti zjutraj

Cepljenje proti novi gripi med Slovenci še ni tako razširjeno, kot si želijo inf Žurnal24 main
Starejše razdelili v dve skupini, eni so se cepili zjutraj, drugi popoldne.

Cepivo  deluje tako, da imunski sistem vzpodbudi k tvorjenju obrambnih celic (protiteles), ki se aktivirajo takrat, ko smo izpostavljeni bolezni. Ker se človekov imunski sitem čez dan spreminja, znanstveniki menijo, da je tako tudi s cepivom, ki naj bi zjutraj bolje učinkovalo. 

V Evropski agenciji za zdravila preučujejo še dve cepivi proti novi gripi, in si | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Do zaključka so prišli na osnovi raziskave. V njej je sodelovalo 276 starejših Britancev, ki so jih razdelili v dve skupini. Eni so se cepili med deveto in enajsto uro, drugi med petnajsto in sedemnajsto.

Po mesecu dni so jim analizirali stopnjo protiteles v krvi in ugotovili, da je cepivo bolje delovalo pri tistih, ki so se na cepljenje odpravili zjutraj. 

"Gre za preprost postopek, ki pa bi lahko resno izboljšal učinek cepljenja pri starejših," je za tiskovno agencijo Reuters dejala Dr. Anna C. Phillips z Univerze Birmingham in dodala, da sicer ne vedo, zakaj je cepivo proti gripi ob določeni uri bolj učinkovalo. 

Cepljenje bo potekalo v devetih cepilnih centrih po vsej državi, za cepljenje pa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Če nadaljnje raziskave to potrdijo, bo čas cepljenja treba prilagoditi delavcem, kar pomeni, da bi jim delodajalci cepljenje omogočili kar na delovnem mestu. Kot je pokazala ena od naših študij, bi s tem pridobili tudi delodajalci, ki bi si prihranili stroške," je za Reuters dodal Dr. Bruce Y. Lee, priznani ameriški strokovnjak iz Mednarodnega centra za cepiva s sedežem v Baltimoru.

Komentarjev 4
  • erikkk 10:24 01.maj 2016.

    Tupamaros glede na moje iskušne imaš prav ... ne oziraj se na nategovalce s cepivi

  • erikkk 10:23 01.maj 2016.

    jst se že 8 let nisem cepil za ničemer in se tudi ne nameravam ... zdravje imam na maksimumucelo boljše kot med tistimi časi ko sem se še cepil

  • HappyBunny 13:47 28.april 2016.

    Tupamaros mogoče čas razvoja in tehnologije ni zate. Bolj bi ti ustrezal srednji vek, kjer ni bilo cepiv in so vsi bili zdravi, ter imeli zelo dolgo življensko dobo.