Zdravje
121 ogledov

Prva pošiljka cepiva na poti v Slovenijo

covid-19 koronavirus cepivo Profimedia
Po načrtih bo prva pošiljka cepiva v Slovenijo prispela v soboto, v nedeljo pa se bo začelo cepljenje v domovih za starejše.

Cepivo, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, bo še danes krenilo na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu. V Slovenijo bo prva pošiljka po načrtih prispela v soboto, v nedeljo pa se bo po pričakovanjih začelo cepljenje v domovih za starejše.

V prvih pošiljkah cepiva, ki jih pričakujejo tudi v drugih državah članicah EU, bo za vsako državo enaka količina cepiva, to je za vsako državo 9750 odmerkov, je povedala direktorica za stike z javnostjo za Slovenijo pri podjetju Pfizer Urška Lakner.

Danes bodo na pot krenili tovornjaki s pošiljkami za bolj oddaljene države, kot sta denimo Slovenija in Hrvaška, zadnji pa bodo na pot šli tovornjaki s cepivom za najbližje države. Cilj je, da bodo do sobote vse države EU prejele prve pošiljke in da se bo lahko takoj za tem začelo cepljenje. Nekaj pošiljk za nekatere evropske države bo na pot krenilo tudi iz nemške tovarne podjetja BioNTech.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Cepljenje Zdravje "Bodimo iskreni: ne poznamo dolgoročnih posledic ne cepiva ne covida"

Druga pošiljka v naslednjem tednu

Naslednja pošiljka za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov, je povedala Laknerjeva. Cepivo mora biti med transportom shranjeno na ustrezni nizki temperaturi, to je pri temperaturi minus 70 stopinj Celzija (plus/minus deset stopinj).

Prvo in drugo pošiljko bodo dostavili do Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer imajo pripravljeno hladilno omaro oz. zamrzovalnik za ustrezno hrambo cepiva. Od tam bo logistiko delitve cepiva po Sloveniji prevzel Nacionalni inštitut za javno zdravje.

hitro testiranje Zdravje Neverjetna gneča sredi Ljubljane: Tako ljudje čakajo za testiranje na covid-19

Vsak teden dodatne pošiljke

Načrtovane so tudi že nadaljnje dobave cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech za Slovenijo v januarju. "Vsak teden pričakujemo dodatne pošiljke. Zaenkrat so količine na tedenskem nivoju približno takšne, kot jih bomo letos dobili v teh dveh tednih, skupaj je to 16.575 odmerkov. To so napovedane količine na tedenskem nivoju v januarju, a se lahko še kakšna stvar spremeni," je dodala Laknerjeva.

Prvo cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji se bo po pričakovanjih začelo v nedeljo v domovih za starejše. Pristojni so se namreč odločili, da bodo v Sloveniji možnost cepljenja najprej ponudili oskrbovancem v domovih za starejše in tam zaposlenim, sledilo bo cepljenje najbolj ogroženih zaposlenih v zdravstvenih ustanovah.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Ender3 11:34 24.december 2020.

    Za razliko od nas, Srbi danes, že cepijo. Neodvisnost pri odločitvah, je očitno koristna !

  • Marcelko 09:40 24.december 2020.

    Slovenske ovce so tik pred dilirijem. Če ne bo doze že v ponedeljek, bo katastrofa.

Sorodne novice