Zdravje
25 ogledov

Raziskava pokazala, da vam lahko vrtičkanje reši življenje

balkonski vrt Žurnal24 main
"Še bolj pa smo bili presenečeni, kako je visoka stopnja vegetacije povezana z boljšim duševnim zdravjem," je dejal ameriški raziskovalec

Ženske, ki živijo v okolju z bogato vegetacijo, imajo za 34 odstotkov manj možnosti, da bodo umrle zaradi respiratornih obolenj in 13 odstotkov manj možnosti, da bodo umrle zaradi raka.

Če imate vrtiček, oziroma je v vaši bližini zelenica, vam to lahko reši življenje, sporočajo ameriški znanstveniki in dodajajo, da je zelena barva še kako blagodejna tudi za naše duševno zdravje.

Ženske izpostavljene vegetaciji živijo dlje

Ženske, ki živijo v naravi, imajo 12 odstotkov nižjo stopnjo umrljivosti, so ugotovili raziskovalci Harvardske univerze in bostonske bolnišnice.

Raziskava je zajela medicinske podatke sto tisoč žensk, med letoma 2000 in 2008, tveganje umrljivosti iz teh podatkov so primerjali s stopnjo vegetacije iz okolja, v katerem so te ženske živele.

Poleg vegetacije, izmerjene s pomočjo satelitskih posnetkov, so ameriški raziskovalci upoštevali še dejavnike kot so leta, ekonomsko-socialni status, rasa, narodnost in tveganja (kajenje in alkohol). "Pri opazovanju smo bili zelo presenečeni, kako izpostavljenost vegetaciji vpliva na nižjo stopnjo smrtnosti. Še bolj pa smo bili presenečeni, ko smo opazili, kako močno je visoka stopnja vegetacije povezana z boljšim duševnim zdravjem," je dejal soavtor študije Peter James.

ženska vrt vrtnarjenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Raziskava objavljena na spletu v reviji Environmental Health Perspectives še ugotavlja, da je duševno zdravje eden pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na nižjo smrtnost (trideset odstotkov).

Ostali dejavniki: nižja izpostavljenost onesnaženemu zraku (rastline lahko na primer očistijo nekatere škodljive majhne delce izpušnih plinov), manj hrupa, socialne interakcije in seveda telesna aktivnost. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 22:32 24.april 2016.

    Tukaj se strinjava.

  • KOJAK 21:55 24.april 2016.

    jakec1575... če rabiš vrtiček vpiši v google oddajam vrtiček, našel boš polno lokacij, kjer privatniki oddajajo zemljo... sam vem za lokacije Stegne in Bežigrad. Meni osebno je veliko lepše S Šmartinke proti Žalam gledat park kot pa barake.

  • jakec1575 20:34 24.april 2016.

    Vazno, da Zoki sicer po upravicenem rusenju crnih vikend barakic polnih plastike, azbesta in ostale nesnage ni zagotovil nazaj moznosti vrtickov za vse mescane. ampak je zgradil tistih 150 umetnih formaliziranih parcel z lopami. Ostali mescani pa naj si vtaknejo ...prikaži več nekam. Skupne vrticke in vrtni parki so tudi resitve.