Zdravje
1363 ogledov

Rekord: V enem dnevu cepili 600.000 ljudi

Cepljenje Epa
Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Italiji hitro napreduje. V petek so podrli rekord.

V petek so v Italiji v enem samem dnevu cepili kar 600.000 ljudi, so sporočile italijanske zdravstvene oblasti. V povprečju so v minulem tednu razdelili po pol milijona odmerkov cepiv dnevno.

Z 12,7 milijona v celoti cepljenih prebivalcev je Italija v Evropi na drugem mestu. Več so jih cepili le v Nemčiji. Ta številka sicer pomeni, da je v Italiji v celoti cepljenih že skoraj 24 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Skupno so z vsaj enim odmerkom doslej cepili več kot 37 milijonov ljudi.

Prednostnih starostnih skupin za cepljenje po novem ni več. Zdaj se lahko cepijo vsi Italijani, starejši od 12 let. Obenem so se po vsej državi začela cepljenja na delovnih mestih. V Benečiji (Venetu) so na primer začeli prednostno cepiti zaposlene v turizmu.

Število novih okužb in smrti zaradi covida-19 medtem še naprej upada. V soboto so italijanske oblasti poročale o 57 mrtvih v minulem dnevu in 2436 novih primerih.

Po novem lažje v državo?

Ob pozitivnih trendih naj bi se Italija pripravljala tudi na novo omilitev pravil glede vstopa v državo.

Minister za turizem Massimo Garavaglia je tako po poročanju APA predlagal, da bi prihod dovolili vsem evropskim turistom z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 72 ur. Trenutno je lahko test star največ 48 ur. Predlagal je še, da bi tujim turistom, ki bodo v Italiji ostali dalj časa, omogočili cepljenje z drugim odmerkom pri njih, saj imajo po njegovem zdaj za to dovolj cepiva.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • JZekspert 22:18 09.junij 2021.

    Če bo kdo zaradi vladnih šalabajzarjev manj cepljen, je še dobro tako... še sreča! 600.000 v enem dnevu, in koliko mrtvih, SAE, tega pa ne boste dopisali, kaj? Vernon pravi, da je resnih AE (hospitalizacija, smrt, ali nesposobnost za delo) ...prikaži več kar 2,7%, naši pa pravijo 0,01% - komu bi vi verjeli? Jaz prej verjamem geniju medicine in cepilnemu skeptiku Vernonu kot našim podkupljenim bunkam, prostozidarjem in vampirju na vladi...

  • Ender3 15:02 06.junij 2021.

    Videti je, da nekaterim držav to uspeva, mi se nimamo z nikomer več primerjati. Cepivo se ne nabavlja, naroča, vse prihaja po kapljicah, po cestah, ker je večina železniških tirov v remontu, svojih letal pa nimamo. Izposojamo cepiva od Madžarov, ...prikaži več Hrvati jih donirajo vzhodnim sosedom Srbi pa, že sami proizvajajo Sputnik V. Imamo popoln kaoas je, z evidenco in registracijo cepljenih, prekuženih. Težko bi bilo slabše s to vladno- strokovno desorganizacijo in strategijo varovanja zdravja populacije.