Zdravje
2397 ogledov

S 35 milijoni nad čakalne dobe

Čakalnica Profimedias
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) med drugim predlaga tudi plačilo po dejanski realizaciji za opravljene operacije na ožilju, operacije kile, ortopedske operacije rame ...

Upravni odbor ZZZS je v ponedeljek sprejel predloge za Aneks št. 2 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2018, v okviru katerega je ostalim partnerjem v zdravstvu predlagal sistemsko povečanje obsega izbranih programov zdravstvenih storitev v letu 2018 in 2019. S tem želijo izboljšati dostopnost zavarovanih oseb do zdravstvenih storitev.

Prihodki bodo presegli načrtovane

Državni zbor RS je na podlagi pobude Skupščine ZZZS in Upravnega odbora ZZZS že avgusta sprejel Odlok o spremembi odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2018 do 2020, s katerim se najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno za leto 2018 poviša za 35 milijonov evrov.

"Na podlagi višje gospodarske rasti in višje zaposlenosti so namreč zbrani prispevki obveznega zdravstvenega zavarovanja presegli načrtovane, zato bodo konec leta prihodki ZZZS presegli načrtovane za 35 milijonov evrov. Cilj spremembe odloka je čim bolj povečati dostopnost do zdravstvenih storitev in skrajšati čakalne dobe v zdravstvu," pojasnjujejo na ZZZS.

Tako je Skupščina ZZZS v ponedeljek sprejela Rebalans Finančnega načrta ZZZS za leto 2018. Upravni odbor ZZZS pa je sprejel tudi predloge za Aneks št. 2 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2018, s katerim bo med drugim podrobneje opredeljeno, kateri programi zdravstvenih storitev bodo od leta 2018 dalje plačani v večjem obsegu in na kakšen način.

ZZZS je za Aneks št. 2 pripravil predlog, ki vključuje financiranje programov za skrajševanje čakalnih dob v letu 2018 v skupni višini do 35 milijonov evrov in predlog za skrajševanje čakalnih dob od 1.1.2019 dalje.

Plačilo po dejanski realizaciji

Na ZZZS tako predlagajo, da se v letu 2018 izvede količinsko neomejeno plačilo oziroma tako imenovano plačilo po dejanski realizaciji v specialistični bolnišnični obravnavi za opravljene operacije ušes, nosu, ust in grla, operacije na ožilju – arterije in vene ter krčne žile, operacije na stopalu halux valgus, operacije kile, operacije žolčnih kamnov, endoproteze kolka in kolena, ortopedske operacije rame, operacije hrbtenice, artroskopske operacije, endoproteze gležnja, angiografijo, operacije karpalnega kanala, odstranitev osteosintetskega materiala ter operacije ženske stresne inkontinence.

Operacija | Avtor: Profimedias Profimedias
Obenem želijo, da se prav takšno količinsko neomejeno plačilo izvede tudi v specialistični zunaj bolnišnični dejavnosti za opravljene operacije na ožilju, operacije kile, ortopedske operacije rame ter operacije karpalnega kanala;

Obenem predlagajo, da se plača tudi do 20 odstotkov preseganja pogodbeno dogovorjenega letnega programa v fizioterapiji in v specialistični zunaj bolnišnični dejavnosti, in sicer za naslednje poddejavnosti oziroma storitve: dermatologija, internistika, otorinolaringologija, rehabilitacija, alergologija, pedopsihiatrija, fiziatrija, kardiologija in vaskularna medicina, pediatrija, gastroenterologija, klinična genetika, pulmologija, ginekologija, maksilofacialna kirurgija, psihiatrija, obravnava bolezni dojk, nevrologija, splošna kirurgija, zdravljenje neplodnosti, okulistika, diabetologija, infektologija, ortopedija, tireologija, operacije sive mrene, vitreoretinalno kirurgija, proktoskopija, rektoskopija, sklerozacija in ligatura.

Prav tako predlagajo, da se plača do 20 odstotkov preseganja pogodbeno dogovorjenega letnega programa v zobozdravstveni dejavnosti, in sicer za naslednje poddejavnosti: ortodontija, zobozdravstvo za odrasle, mladino in študente, stomatološko protetična dejavnost, parodontologija oz. zobne bolezni in endodontija ter oralna in maksilofacialna kirurgija.

Naraščanje potreb pacientov 

Na ZZZS ocenjujejo, da je potrebno že z Aneksom št. 2 zagotoviti, da se bo od leta 2019 dalje povečal tudi obseg določenih programov. Gre za operacije ušes, nosu, ust in grla, operacije na ožilju – arterije in vene ter krčne žile, operacije na stopalu halux valgus, operacije kile, operacije žolčnih kamnov, endoproteze kolka in kolena, ortopedske operacije rame in operacije hrbtenice.

ZZZS ocenjuje, da je potrebno v letu 2019 zaradi naraščajočih potreb pacientov in razpoložljivih dodatnih kadrov in aparatur zagotoviti tudi širitev mreže programov zobozdravstva za odrasle za dodatnih 11,78 timov ter za širitev programov ultrazvoka za 5,94 timov.

Po njihovih navedbah je potrebno v letu 2019 zagotoviti tudi desetodstotno povečanje števila storitev, ki jih na letni ravni izvede ena ambulanta v nekaterih zobozdravstvenih dejavnostih ter ambulanta v naslednjih specialističnih zunaj bolnišničnih dejavnostih: rehabilitacija, gastroenterologija, internistika, kardiologija in vaskularna medicina, nevrologija, okulistika, ortopedija, otorinolaringologija, pulmologija in splošna kirurgija.

Za programe specialistične zunaj bolnišnične dejavnosti in zobozdravstvene dejavnosti, za katere se v letu 2018 plača do 20 odstotkov preseganje programa, ZZZS predlaga, da se od 1.1.2019 dalje plača do petodstotno preseganje programa.

Poleg tega ZZZS predlaga, da se v letu 2019 zagotovi tudi količinsko neomejeno plačilo oz. t.i. plačilo po realizaciji za program presejanja diabetične retinopatije ter za programe slikovne diagnostike: računalniško tomografijo, ultrazvok in rentgen.

Na podlagi velikih potreb in dolgih čakalnih dobah za programe slikovne diagnostike namreč ZZZS ocenjuje, da je potrebno poleg magnetne resonance tudi računalniško tomografijo, ultrazvok in rentgen plačevati količinsko neomejeno, po dejanski realizaciji glede na potrebe pacientov: "Navedeno bo stimuliralo izvajalce, ki so sposobni narediti več, da povečajo število opravljenih preiskav, kar bo pripomoglo k skrajšanju čakalnih dob."

 

Komentarjev 5
  • maresem 06:59 18.september 2018.

    Dokler bo zdravstvo vodila udbo komunistična mafija, se stvari ne bodo spremenile na bolje.

  • Papaja Popi 06:39 18.september 2018.

    Dokler zavarovalnice in ostali podobni ponujajo uslugo za preskok čakalnih vrst, za doplačilo seveda, pozabite na skrajšanje čakalnih vrst. Logika vam pove, če je nekdo plačal, da prej pride na vrsto, da ta je nekoga izrinil iz vrste. Ste se ...prikaži več kdaj vprašali, zakaj so vam sporočili, da vam je neki pregled odpovedan in so ga preložili ? S te , ko dajejo te silne milijone, se samo plačujejo že tako preplačani milijoni !