Zdravje
943 ogledov

S seksom nad raka prostate

moški ženska seks erotika Profimedias
Ameriški raziskovalci ugotovili, da pogosti spolni odnosi ščitijo pred rakom prostate.

Raziskovalci so spremljali 32 tisoč moških v obdobju osmih let, štiri tisoč jih je v tem času tudi zbolelo za rakom prostate.

Pri skupini moških, ki je imela povprečno 21 izlivov na mesec, so ugotovili za 19 ostotkov manjšo verjetnost nastanka raka v primerjavi s tistimi,  ki so ejakuirali štiri do sedem krat v mesecu.  Pri moških pri štiridesetih je bila verjetnost kar 22 odstotna.

Znanstveniki svoje ugotovitve pojasnjujejo s prečiščevanjem, po njihovem se skupaj z izlivom prostata očisti kancerogenih snovi.

"Čeprav bo treba narediti še več raziskav, predvsem za obdobje odraščanja, je sporočilo naše raziskave jasno: pogoste ejakuacije in varen seks delujeta zaščitno na zdravje prostate," je za Reuters povedala nosilka raziskave, Jennifer Ridder iz Šole za javno zdravje v Bostonu.

Kljub rezultatom onkologi svetujejo previdnost; zaradi spolno prenosljvih boleznih in dejstva, da se je pogosta ejakuacija pozitivne učinke pokazala le pri določenih vrstah raka na prostati.

Zboli vsak šesti

Po navedbah Društva onkoloških bolnikov Slovenije je rak prostate eden najpogostejših rakov pri moških po petdesetem letu

Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. Tudi pri nas je bolezen v porastu. Trenutno je to tretji najpogostejši rak in šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških v Sloveniji. Vsako leto na novo zboli že več kot 500 moških.

Visok delež ozdravljenih

V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok, okoli osemdeset odstotkov, navaja pri društvi in dodajajajo, da je splošna relativna stopnja preživetja za pet let za vse stadije bolezni je v Evropi okoli 65 odstotna.

Številke so osnovane na podatkih, zbranih na podlagi opazovanja tisočev bolnikov, ki so zboleli za določenim rakom v določenem stadiju, toda preživetje vsakega posameznika se lahko zelo razlikuje.

 

 
Komentarjev 1