Zdravje
3358 ogledov

Samo v septembru se jih je zastrupilo kar 14

Galerína autumnális - strupena kučmica
Nevarna je predvsem zamenjava štorovk s smrtno nevarnimi kučmicami.

V septembru 2018 so v 24-urni toksikološki službi Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana obravnavali 14 zastrupitev z gobami. "Zdravniki opozarjajo, da morajo biti ljudje še posebno previdni pri nabiranju gob, kajti kaj hitro se zgodi, da tudi dobri poznavalci gob lahko med njimi spregledajo kakšno strupeno," so sporočili z UKC Ljubljana.

Razlagajo, da se število zastrupitev z gobami iz leta v leto spreminja, odvisno od gobje sezone, pa tudi od tega, ali se zastrupi posameznik ali večje število ljudi naenkrat (družina ali skupina ljudi).

"Največ zastrupitev z gobami je v času gobarske sezone, ki je odvisna od vremenskih razmer (toplega in vlažnega poletja in jeseni), največ zastrupitev z gobami je tako septembra in oktobra," pojasnjujejo pri UKC Ljubljana. "Seveda pa pride lahko do zastrupitev tudi izven sezone, če jemo strupene vložene ali zmrznjene gobe."

Zbolimo lahko tudi po zaužitju užitnih gob, če le te niso ustrezno pripravljene ali pa jih uživajo ljudje ki imajo predpisano dieto zaradi bolezni prebavil.

Nevarna zamenjava štorovk

V letošnjem letu so septembra prejeli osem klicev zdravnikov o 14 bolnikih zaradi prebavnih težav po zaužitju gob, na oddelku pa so zdravili štiri bolnike zaradi zastrupitve z gobami. "Nevarna je bila predvsem zamenjava štorovk s smrtno nevarnimi kučmicami, ki vsebujejo amanitin in povzročijo odpoved jeter," opozarjajo pri UKC Ljubljana.

V letu 2017 so v mesecu septembru prejeli 30 telefonskih klicev in pri tem obravnavali 50 bolnikov zaradi zastrupitve ali suma na zastrupitev z gobami. "Leta 2012 smo prejeli celo preko 100 klicev in sprejeli 33 bolnikov zaradi zastrupitve ali suma na zastrupitev z gobami," razlagajo pri UKC Ljubljana.

košara gobe nabiranje gob | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Določeno število bolnikov se lahko obravnava samo ambulantno. "Prebavne težave v smislu slabosti, bruhanja in driske so na srečo največkrat posledica neustrezno pripravljenih in zaužitih sicer užitnih gob," pojasnjujejo pri UKC Ljubljana. "Vzroki so lahko zaužitje prevelikih količin gob v večernih urah, neustrezno shranjevanje ali priprava gob, uživanja starih, surovih ali razpadlih gob, neupoštevanje diete pri ljudeh z obolenji žolčnika, želodca, trebušne slinavke in podobno."

Znaki zastrupitve so lahko različni

Strupene gobe vsebujejo različne toksične učinkovine, zato so znaki zastrupitev odvisni od vrste gob in njihovih strupov. "Največ strupenih gob povzroči prebavne težave kot so slabost, bruhanje, krči v trebuhu in driska," pojasnjujejo pri UKC Ljubljana. "Podobne simptome povzroče tudi neustrezno pripravljene užitne gobe ali druge bolezni (virusna in bakterijska vnetja). Nekatere strupene gobe lahko okvarijo tudi jetra in druge organe (najbolj znana in nevarna je zelena mušnica in njej sorodne gobe, ki vsebujejo med drugim strup amatoksin). Določene gobe vplivajo na osrednje živčevje in povzročijo zmedenost, halucinacije in motnjo zavesti (rdeča in pantarjeva mušnica)."

Zdravniki s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana svetujejo, da se je potrebno držati naslednjih "zlatih pravil" pri nabiranju in uživanju gob:

 • Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo
 • Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku
 • Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem
 • Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive
 • Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo)
 • Gobe so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v "hladnih shrambah" ali hladilniku

 

V diagnostičnem postopku je pomemben tudi podatek o času, ki je pretekel od zaužitja gob do prvih znakov zastrupitve. Pozorni moramo biti zlasti na zastrupitve z gobami, kjer so znaki zastrupitve nastopili po šestih do 24 urah. "V teh primerih moramo pomisliti na možnost zastrupitve s smrtno nevarno zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami," poudarjajo pri UKC Ljubljana.

Po izboljšanju huda okvara organov

Zdravniki še opozarjajo, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma bolnišnična obravnava, pri tem se lahko posvetuje tudi z zdravnikom v Centru za zastrupitve. "Nikakor se ne smemo čakati na to, da bo driska v enem ali dveh dneh minila," poudarjajo pri UKC Ljubljana. "Takšen potek zastrupitve lahko pričakujemo le v primeru zaužitja neustrezno pripravljenih, neužitnih ali številnih strupenih gob, ki povzroče le prebavne težave (slabost, bruhanje in drisko). V primeru zastrupite z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov - predvsem odpovedi jeter in ledvic, pa tudi smrti."

Ob pravočasnem pregledu in sprejemu v bolnišnico lahko bolniku, pri katerem sumimo na zastrupitev z zeleno mušnico, še izperejo želodec (če pričakujejo, da so gobe še v želodcu) in uporabijo aktivno oglje. "Potrebno je nadomeščanje izgubljene tekočine," razlagajo pri UKC Ljubljana. "Bolnik dobi tudi zdravilo, ki preprečuje vezavo strupa na tkiva, vendar je le-to učinkovito le prve tri dni po obroku gob, ko strup še kroži po krvi, po vezavi strupa na tkiva pa ni več učinkovit. Zato je zelo pomembno, da pričnem z zdravljenjem pravočasno, to pa lahko naredimo le, če bolnik pravočasno pride v bolnišnico. Vzrok kasnih pregledov bolnikov po zastrupitvah z zeleno mušnico je, da se bruhanje in driska lahko po enem ali dveh dneh prehodno umirita, bolnik se počuti bolje, v naslednjih dneh pa nato sledi postopna odpoved jeter in ledvic. Pri grozeči dokončni odpovedi jeter sprožimo postopek za transplantacijo jeter, vendar se na pravočasno pridobitev organa ni vedno mogoče zanašati. Bolniki kljub napredku medicine še vedno umirajo zaradi zastrupitve z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami."

vložene gobe | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zastrupili so se dobri poznavalci gob

Poudarjajo, da je iz prakse znano, da so se zastrupili tudi "dobri poznavalci gob", če so bili pri nabiranju oziroma čiščenju gob neprevidni in so med množico gob spregledali strupeno gobo, ali pa pri tem niso nosili očal, ki jih sicer uporabljajo zaradi slabovidnosti.

Najbolj strupene oziroma smrtno nevarne so gobe iz skupin mušnic (zelena, pomladanska, koničasta), dežničkov, kučmic in luskinčkov, ki vsebujejo amatoksine. Te gobe poleg slabosti, bruhanja, driske in hudih krčev v trebuhu povzročijo odpoved posameznih organov (jeter, ledvic in srca). Kljub najsodobnejšemu zdravljenju so tovrstne zastrupitve lahko končajo s smrtjo, zlasti pri otrocih, starejših osebah in bolnikih s pridruženimi boleznimi. Na izhod bolezni vpliva tudi količina zaužitih gob in čas, ki je potekel od pojava prvih simptomov do pričetka zdravljenja.

Po splošni oceni imamo v zadnjem desetletju manj smrtno nevarnih zastrupitev z zeleno mušnico kot smo jih imeli na primer v 80-tih letih prejšnjega stoletja. "Ljudje si lahko pridobivajo znanje o užitnih in strupenih gobah ter napotke o ustrezni pripravi gob in pomena pravočasne zdravniške pomoči v primeru težav v gobarskih društvih, s pomočjo strokovne literature in preko sredstev javnega obveščanja (radia, televizije, časopisov in revij)," razlagajo pri UKC Ljubljana. "Smrt je lahko posledica zaužitja strupenih gob kot tudi zapleta oz. poslabšanja predhodne bolezni zaradi zaužitja neustrezno pripravljenih sicer užitnih gob."

V Sloveniji vsako leto še vedno beležimo en ali več smrtnih primerov zaradi zaužitja strupenih gob ali zapletov oziroma poslabšanja predhodnih bolezni po zaužitju sicer užitnih gob.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Zala
  Zala 17:16 17.september 2018.

  Bi rekla, da malo, glede na to, kako pogoltno polnijo vrečke, košarice ... kakor bi bile gobe krompir in jih žrejo dvakrat na dan. Spomladi bodo pa neporabljene gobice meteli iz zamrzovalnika v smetnjake. Slovencelj bi crknil, če ne bi ...prikaži več pobral več kakor potrebuje. samo zato, kar je zastonj.

 • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:50 17.september 2018.

  praviloma bi gobe morali samu sušiti in zdrobiti,ker je to v bistvu začimba,ampak z čebulo in jajci je pa fenomenalna hrana in za vse enolončnice tudi