Zdravje > Sem s teboj
168 ogledov

ALENKA ŽAVBI, zakonska in družinska terapevtka – stažistka

Alenka Žavbi Anže Petkovšek Alenka Žavbi, zakonska in družinska terapevtka.
"Poklice pomoči izbiramo ljudje, ki smo tako ali drugače potrebovali pomoč. Danes to vem in sem hvaležna, da sem dobila pomoč, ki mi je vlila moč, dala izkušnjo, me opremila s poslanstvom, da danes lahko po-moč nudim drugim in še naprej rastem. Torej, v koga sem zrastla do sedaj?"

Najprej sem jaz jaz. Radovedna, ustvarjalna, igriva, včasih tudi nagajiva. »Biti jaz jaz« skušam biti tudi v terapevtskih odnosih, saj sem takrat lahko najbolj v pomoč. Nato sem partnerica, mama, hčerka, sorodnica, prijateljica, sodelavka, soseda … Sem ljubiteljica čokolade in knjig, posebej pravljic. Včasih napišem kakšno tudi sama.

Alenka Žavbi | Avtor: Anže Petkovšek Alenka Žavbi, zakonska in družinska terapevtka. Anže Petkovšek
Sicer pa sem magistrica znanosti socialne pedagogike, zaposlena kot svetovalna delavka v vrtcu, kjer se srečujem z različnimi družinami v različnih stiskah. Verjamem v to, da otrok ni nikoli kriv – ne da se je rodil z boleznijo, ne da ne zmore sedeti pri miru, ne da se starši prepirajo, ne da njegovi starši ne govorijo slovensko, ne da je sorodnik ali sorojenec umrl.

Ko starši zapustijo mojo pisarno v vrtcu, si želim, da v to verjamejo tudi oni in da so opremljeni s tem, kako bodo svojim otrokom v največjo oporo in spodbudo. Čeprav je včasih težko sprejeti, kar je družino doletelo (npr. otrok s posebnimi potrebami, ločitev, alkoholizem, bolezni, nasilje …), verjamem v moč starševskega sodelovanja v dobro otrok.

V centru Skupna rast kot zakonska in družinska terapevtka spremljam otroke, mladostnike in odrasle na poti od žalovanja, zgodnjih izgub, travmatičnih dogodkov, ločitev, odvisnosti, nasilja, spolnih zlorab do novih izkušenj, moči, pomena, smisla, ustvarjalnosti, energije in rasti. 

Tu sem zato, da v varnem in zaupnem odnosu skupaj odstranimo ovire, ki onemogočajo sproščeno življenje in odnose.

Skušam ustvarjati bližino in toplino, kjer je dovolj varno prisluhniti lastnemu telesu, čustvom in mislim, da se prepoznajo vzorci in dinamike, ki jih v odnosih nezavedno ponavljamo. Vsak ob svojem tempu in času išče lastne vire, poti, ki osvobajajo spon preteklosti ter omogočajo nove začetke.

Alenka Žavbi, zakonska in družinska terapevtka – stažistka
Skupna rast, Center za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje
Nade Ovčakove ulica 13, 1000 Ljubljana
www.skupna-rast.si
alenka.zavbi(@)skupna-rast.si
041 369 703

SEM S TEBOJ | Avtor: SEM S TEBOJ SEM S TEBOJ