Zdravje > Sem s teboj
211 ogledov

KAROLINA REBERNIK, zakonska in družinska terapevtka

Karolina Rebernik Anže Petkovšek Karolina Rebernik, družinska in zakonska terapevtka.
Karolina Rebernik je zakonska in družinska terapevtka z večletnimi izkušnjami na področju terapevtskega dela s posamezniki, pari in družinami.

Karolina Rebernik | Avtor: Anže Petkovšek Karolina Rebernik, družinska in zakonska terapevtka. Anže Petkovšek

Dela z otroki in mladostniki, ki imajo čustvene in vedenjske težave, ter kot prostovoljka v okviru Zveze prijateljev mladine. Vodi terapevtske skupine, objavlja prispevke o medsebojnih odnosih ter sodeluje v projektu za izboljšanje psihičnega počutja zaposlenih. Svoje znanje redno nadgrajuje in se izobražuje iz geštalt pedagogike. Odlikujejo jo strokovnost, čut do sočloveka in osebne izkušnje. 

Že januarja je uvedla tudi brezplačno terapijo za otroke in mladostnike, ki jo je namenila predvsem socialno ogoroženim družinam: "Čustvene stiske otrok in mladostnikov so zaradi trenutne epidemije v porastu. Pri otrocih in mladostnikih se v večji meri zaznavajo osamljenost, tesnoba, razdražljivo in agresivno razpoloženje, naveličanost, pomanjkanje motivacije, upad zanimanja, utrujenost, motnje hranjenja, samopoškodovalno vedenje in poskusi samomorov."

Učinki na duševno zdravje se žal ne bodo takoj prenehali, ko se bo življenje normaliziralo, saj strokovnjaki po vsem svetu napovedujejo dolgoročne posledice. V Sloveniji je že sedaj čakalna doba za obravnavo otrok pri kliničnem psihologu ali psihiatru nedopustno dolga. Pomembno je, da se pomoč za otroke in mladostnike poišče čim prej in se tako prepreči škodljiv vpliv na njihov psihosocialni razvoj.

 

Pravi, da prihaja kot terapevtka v stik s starši, ki se trudijo pomagati otroku po najboljših močeh, a so pogosto tudi sami ujeti v lastne težave. Ali pa preprosto ne zmorejo biti prisotni za otroka v taki meri, kot bi si želeli. Starše se v terapevtskem procesu okrepi, da lahko bolj začutijo svojega otroka. Pogosto pa so za otroke, zlasti mladostnike, pomembni tudi drugi odrasli, na katere se lahko oprejo in jim zaupajo.

Terapevtska podpora za otroke in mladostnike poteka na sproščen način, prek različnih terapevtskih tehnik, ki jim pomagajo sprostiti notranjo napetost (npr. risanje, igra s peskovnikom in lutkami, ples in gibanje, prebiranje zgodb, delo z glino in plastelinom). Pri mladostnikih je priljubljena »walk&talk« terapija, kjer gre za pogovor med sprehodom. Na ta način težko obvladljiva čustva, misli in vedenja dobijo varen prostor za predelavo.

mag. Karolina Rebernik, zakonska in družinska terapevtka
041 239 769
karolina.rebernik@gmail.com
https://www.facebook.com/terapijakarolina/

Zdravstveno terapevtski center
Nazorjeva ulica 1
1000 Ljubljana

SEM S TEBOJ | Avtor: SEM S TEBOJ SEM S TEBOJ