Zdravje
2722 ogledov

Seneni nahod bo letos hujši in dolgotrajnejši

Cvetoče drevo, alergija Profimedias
Narava se letos prebuja kasneje kot prejšnja leta, zato je v zraku hkrati več vrst cvetnega prahu, alergenov, ki delujejo navzkrižno.

Letos je pohitela že leska, ki je zacvetela v času otoplitve v prvi polovici januarja. "Prvi teden januarja smo v severovzhodni Sloveniji že zabeležili visoko obremenitev s cvetnim prahom, v osrednji Sloveniji se je sezona začela sredi meseca, 10 dni prej od dolgoletnega povprečja," pravi Anja Simčič z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Večtedenski zamiki pri začetku cvetenja

Leska cvetenje | Avtor: Profimedias Profimedias
S cvetenjem je pohitela tudi jelša, nato pa so nizke temperature in snežna odeja razvoj sezone ustavile, vendar pa hladno obdobje po januarski otoplitvi ni enako vplivalo na cvetenje vseh vrst rastlin. Tri tedne kasneje kot lani se je začela sezona cvetnega prahu jesena. Teden dni kasneje se je glede na dolgoletno povprečje začela sezona sproščanja cvetnega prahu breze in gabra.

V zraku istočasno visoke koncentracije različnih vrst cvetnega prahu

"Zamiki zaradi neugodnih vremenskih razmer so povzročili, da se sedaj ob otoplitvi v zraku istočasno pojavljajo visoke obremenitve z različnimi vrstami cvetnega prahu. V prihodnjih suhih in toplih dneh pričakujemo v nižinah visoko obremenitev z brezo, gabrom in jesenom, le aprilsko vreme s plohami pa bo obremenitev začasno znižalo. Cvetijo tudi topoli, vrbe, javorji in tise in nekatere vrste okrasnih cipresovk, ki so za alergije manjšega pomena," pojasnjuje Simčičeva.

Leska cvetenje Opozorila NIJZ Zdravje Pomlad prinaša alergije. Že vodite dnevnik?

Obdobje težav letos traja dlje

"Nekateri posamezniki, preobčutljivi za cvetni prah breze imajo lahko zaradi sorodnih alergenov težave že, ko cvetita jelša ali leska. Letos je bila sezona cvetnega prahu jelše zaradi neugodnih razmer podaljšana in se je zaključila šele nekaj dni pred začetkom cvetenja breze, kar lahko pri nekaterih pomeni kar dolgo obdobje s simptomi," dodaja Simčičeva. Posamezniki, ki so preobčutljivi na cvetni prah breze, imajo lahko zaradi sorodnih alergenov v aprilu in maju težave s cvetnim prahom gabra, hrasta, bukve ter le redki junija v času cvetenja pravega kostanja.

Visoka obremenitev cvetnega prahu trav v drugi polovici maja

razno 08.04.14. tava, cvetoca trava, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Trave bodo začele cveteti predvidoma v začetku maja s cvetenjem trav v urbanem toplejšem okolju, v drugi polovici meseca bodo obremenitve visoke. V Primorju pa se običajno cvetni prah trav pojavi v zraku že sredi aprila, vendar ostajajo obremenitve nizke do konca meseca.

Pomaga, če pobegnemo na morje?

"Cvetni prah cipres je eden od pomembnejših vzrokov za pojav alergijskih reakcij v Primorju, v celinski Sloveniji rastejo le nekatere okrasne vrste," razlaga Simšičeva. "V Primorju je večji del sezone cipresovk za nami, sezona se je začela že januarja, najvišje obremenitve smo izmerili v marcu, v prihodnjih dneh bo lahko obremenitev še vedno srednje visoka do lokalno visoka. V Primorju je breza redko drevo, zato je obremenjenost zraka z visoko alergenim cvetnim prahom breze kratkotrajna in redko preseže vrednosti, ki so obremenilne za alergike. Večino cvetnega prahu breze prinesejo do morja vetrovi s celine."

zivljenje 14.02.13. prehlad, smrkanje, robec, nahod, alergija, foto: shutterstoc Slovenija Zakaj pride do alergije

Visoka navzkrižnost med oljko in jesenom

Vendar pa na morju v tem času cveti gaber, ki dodatno obremeni zrak z alergeni, sorodnimi brezi. V maju in juniju v Primorju zacvetijo oljke. Cvetni prah oljke je visoko alergen in je poleg cipres tipičen alergen Sredozemlja. Med alergeni cvetnega prahu oljke in jesena obstaja visoka navzkrižnost, zato imajo lahko nekateri posamezniki, ki so preobčutljivi za oljko zdravstvene težave sedaj, ko poteka glavna sezona jesena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.