Zdravje
3647 ogledov

Šest novorojenčkov okuženih z enterovirusnim meningitisom

Novorojenček Profimedia - fotografija je simbolična
Virusni meningitis med novorojenčki.

Šest novorojenčkov, ko so se rodili v zagrebški bolnišnici KB Sveti Duh je okuženih z enterovirusnim meningitisom, so sporočili z bolnišnice. Otroci so se rodili med 8. in 12. junijem.

Virusni meningitis je resna bolezen, ki pa je pri osebi z normalnim imunskim odgovorom redko smrtna. Enterovirusi se najpogosteje širijo z neposrednim stikom z izločki iz dihal, slino kužne osebe, s stiskom rok, med dotikanjem predmetov, na katerih so kužni izločki, in nato prenosom virusov z rokami do ust, nosu. Enterovirusi so tudi v iztrebkih kužne osebe. Ravno z iztrebki, ki pridejo na roke in z rok v usta, se najpogosteje okužijo majhni otroci.

V porodnišnici so prepovedani obiski, izvedli pa so tudi vse potrebne preventivne dejavnosti. Novorojenčke zdravijo v bolnišnici Sveti Duh in na Kliniki za otroške bolezni v Zagrebu. Enega so že odpustili v domačo oskrbo, tudi ostali naj bi bili v dobrem stanju in bodo kmalu odpuščeni.

 V bolnišnico Sveti Duh je danes prispela tudi sanitarna inšpekcija. S hrvaškega ministrstva za zdravje so medtem sporočili, da jih bolnišnica Sveti Duh uradno ni obvestila o morebitni nevarnosti širjenja okužb z enterovirusom, zato so jim poslali dopis s prošnjo za nujno izjavo o novonastalih razmerah.

Dojenčki s to okužbo so bolj razdražljivi, so brez apetita in zavračajo dojko. Značilna sta tudi večja zaspanost in bruhanje. Enterovirusni meningitis se pri majhnih otrocih lahko pojavi brez izrazitih meningealnih znakov. Mlajši kot je otrok, hitreje lahko pride do poškodb možganskih ovojnic in odzivnega vnetnega procesa - fulminantnega enterovirusnega meningitisa z enakimi manifestacijami ali le s šibkostjo in glavobolom. 

"Osredotočeni moramo biti na paciente, saj so oni tisti, ki jim je namenjen javni zdravstveni sistem. Ta vključuje tako porodnišnico Sveti Duh kot tudi ustanovitelja zdravstvenega zavoda - mesto Zagreb," sosporočili.

Prav danes v bolnišnici Sveti Duh sicer poteka tudi nadzor zdravstvene inšpekcije v zvezi s primerom pacientke, ki je v začetku meseca umrla po sprejemu na urgentni oddelek, sedaj pa bo nadzor vključeval tudi okužbe v porodnišnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.