Zdravje
5118 ogledov

Sestrici in bratcu v dveh tednih odkrili tumor

otrok bolnišnica infuzija
Zdravniki pravijo, da je verjetnost, da bi se zgodilo kaj takega enaka tisti, da bi strela udarila dvakrat na isto mesto.

Deklica je nekega dne začela bruhati, a so bili starši prepričani, da ima zgolj prebavne težave. Ko pa se bruhanje ni ustavilo in so se pojavili še močni glavoboli, so obiskali zdravnika. Preiskave so pokazale, da ima deklica redek tumor na možganih. 

Deklico so sprejeli v bolnišnico in jo začeli pripravljati na poseg. Ni minilo 14 dni od pojava prvih simptomov, ko so podobne simptome opazili tudi pri njenem petletnem bratcu. Preiskave so pokazale, da ima tudi 5-letni fant isto vrsto tumorja na podobnem mestu. 

Ker se kaj takega redko zgodi, zdravniki menijo, da gre za genetsko stanje, zaradi katerega sta sorojenca bolj dovzetna za to vrsto tumorjev. Družino so zato že testirali, da bi ugotovili, ali gre za dedno bolezen. 

Meduloblastom je hitro rastoči tumor, ki se najpogosteje pojavlja v otroštvu. Med simptomi so glavoboli, slabost, bruhanje, težave z ravnotežjem in vidom. Približno 70 odstotkov primerov te bolezni je pri otrocih, mlajših od 10 let. 

Oče otrok je za The Los Angeles Times povedal, da so najprej mislili, da 5-letni sin posnema sestro, ker jo pogreša, ko je tudi sam začel tarnati zaradi glavobolov. Nato pa so opazili, da je začel čudno hoditi, začel je bruhati in takrat so uvideli, da je nekaj hudo narobe. "Z ženo sva bila šokirana, zlomljena. Kako je mogoče, da v 14 dneh odkrijejo enak tumor pri dveh otrocih? Kako se to zgodi?"

Zdravljenje zajema kirurško odstranitev tumorja, čemur sledi obsevanje in kemoterapija. Brat in sestra prejemata različno terapijo glede na njuno starost. "Po eni strani je to neke vrste blagoslov, saj sta skupaj na tej poti in si stojita ob strani tako, kot nihče drug ne more," je za omenjeni medij dejala njuna mama. O njihovem boju z boleznijo pišejo tudi na družbenem omrežju. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.