Zdravje
882 ogledov

Sezona gripe: To kažejo podatki

gripa Žurnal24 main
V Sloveniji so konec novembra prvič v tej sezoni dokazali virus gripe.

Virus sezonske gripe so konec prejšnjega meseca pristojni potrdili pri desetmesečnem otroku, piše na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. 

Otroka so po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) obravnavali na pediatrični urgenci izolske bolnišnice. V razširjeni družini dojenčka je bilo več podobno zbolelih, ki niso bili testirani na gripo, pri enem od staršev so izključili okužbo z novim koronavirusom.

Priporočajo cepljenje

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci, opozarjajo na NIJZ. Za preprečevanje širjenja ob bolezenskih znakih ostanimo doma ter upoštevamo higieno rok in kašlja. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Čeprav na NIJZ cepljenje proti gripi priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom, nosečnicam, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe ter drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Lani uradno nobenega primera

Čeprav v lanskoletni sezoni ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaprti precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

Cepljenje proti gripi je tudi letos brezplačno za vse zavarovane osebe.

Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas Slovenija Je čas za uvedbo obveznega cepljenja?

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • bobubob 10:35 12.december 2021.

  Nemogoče, ali slišim prav? So zmagali zarotniki? Gripa? Ravna Zemlja??

 • Avatar _lolekbolek
  _lolekbolek 13:48 11.december 2021.

  NOVA ŠOKANTNA NOVICA: "Otroka v Spodnjem Dupleku je napenjajo"... Stroka priporoča cepljenje.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 12:30 11.december 2021.

  Butalci mislite, da vam bo kdo verjel, da je gripa čudežno izginila ?!...Le prebarvala se je v Covid, tako kot se je Janez Iz Titovega omladinca romajoč v njegove Jajce, prebarval v "domobranca"...In proti gripi se ni hotelo cepiti preko ...prikaži več 90% zdravstvenega osebja, ne prepričujte torej laične javnosti v cepljenje, saj baje zdravniki "stroko" obvladajo..