Zdravje
3370 ogledov

Slabo počutje je samo eden od znakov, s katerim vam telo sporoča, da premalo pijete

Ženska, glavobol, voda, slabo počutje Profimedia
Človek lahko brez hrane zdrži tudi po več tednov, brez vode pa zgolj nekaj dni. Kaj se zgodi z našim telesom, če popijemo premalo tekočine?

Človeško telo je sestavljeno iz kar 50–75 % vode, ki tvori osnovo krvi, prebavnih sokov, urina, blata in znoja, nahaja pa se tudi v mišicah, maščobi in celo v kosteh. Glede na to, da ljudje nismo sposobni skladiščiti vode, moramo poskrbeti za zadosten vnos na vsakodnevni ravni. Količina tekočine, ki jo potrebujemo, je odvisna od več dejavnikov, kot so naša višina, metabolizem, vreme, hrana, ki jo uživamo, in nenazadnje tudi stopnja aktivnosti. 

Kozarec, voda, roka | Avtor: Unsplash Unsplash

Voda je pomemben vir življenja, ki telesu omogoča, da opravlja dolg seznam nepogrešljivih funkcij, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja in dobrega počutja. V nadaljevanju se bomo dotaknili nekaj pomembnejših ugodnih učinkov vode na zdravje.

Ko so možgani žejni ...

Ko telesu primanjkuje vode, se oseba začuda ne more osredotočiti in jasno razmišljati. Le kdo bi si mislil, da ima tekočina tako pomembno vlogo pri opravljanju nekaterih osnovnih funkcij. Your Heights omenja, da morajo naši možgani ostati hidrirani vedno in povsod, saj voda pomaga pri:

 • ohranjanju ravnovesja hormonov,
 • ohranjanju ravni tekočine, ki ščiti možgane in hrbtenjačo pred travmami in poškodbami,
 • ohranjanju nevrogeneze (ustvarjanje novih nevronov) in splošnega zdravja možganskih celic,
 • iztrebljanju toksinov in presnovnih odpadkov, ki se kopičijo v možganih,
 • transportu vitaminov, mineralov ter kisika v možgane.

Ali ste vedeli, da je vsebnost vode v telesu bistveno večja pri moških kot pri ženskah? Better Health razlaga, da večina odraslih izgubi približno 2,5 do 3 litre vode na dan. Zanimivo je vedeti, da letalski potnik med triurnim letom lahko izgubi kar 1,5 litra vode. Če torej radi potujete z letalom, ne pozabite na hidracijo po letu.

domača naloga, deklica, pisalo, šola | Avtor: Unsplash Unsplash

Z vodo nad slab spanec

Raven tekočine v telesu vpliva na cikle spanja in budnosti, telesno temperaturo, metabolizem, hormone in številne druge funkcije, ki so povezane z zdravim nočnim počitkom. Nekatere raziskave celo namigujejo, da je premajhen vnos vode v telo lahko razlog za krajše cikle spanca. Your Heights trdi, da se možgani med spanjem »zdravijo«, saj ta čas odplaknejo vse nepotrebne toksine in medtem celo ustvarjajo nove nevrone. Dovolj spanca posledično lahko privede do številnih koristi za zdravje možganov, kot so:

 • boljši spomin,
 • izboljšano psihično počutje in boljše razpoloženje,
 • hitrejši odzivni čas,
 • boljša koncentracija in osredotočenost.

Postelja, ženska, spanec, jutro | Avtor: Unsplash Unsplash

Voda preprečuje nastanek ledvičnih kamnov

WebMD navaja, da voda ledvicam pomaga pri odstranjevanju škodljivih snovi iz krvi. Če je v telesu premalo vode, se te snovi – skupaj s kislinami – začnejo kopičiti. To lahko povzroči, da se ledvice zamašijo z beljakovinami, ki se imenujejo mioglobini. Dehidracija, za piko na i, lahko povzroči tudi ledvične kamne in nehvaležne okužbe sečil.

Voda za mladosten in zdrav videz kože

Ko govorimo o negi kože, se vedno poudarja, da je treba piti veliko vode. Mnogi kljub temu še vedno podcenjujejo moč pitne vode in pozitivne učinke, ki jih ima ta na kožo in na zdravje nasploh. Koža velja za največji človeški organ, ki nas ščiti, shranjuje lipide in vodo, preprečuje izgubo tekočine ter služi kot termoregulacija. Pure Luxe Medical navaja, da je pitje vode najbolj naraven način za pridobitev sijoče in zdrave kože. Voda ima na kožo številne blagodejne učinke, kot so:

 • preprečevanje povešene kože po izgubi teže,
 • vzdrževanje primernega pH,
 • zmanjšanje možnosti za nastanek gub,
 • preprečevanje nastanka mozoljev in aken.

ženska koža lepota | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Z vodo do regulacije telesne temperature

Zanimivo je, da je voda ključnega pomena tudi pri uravnavanju naše notranje telesne temperature – predvsem s potenjem in dihanjem. Če povzamemo ameriški vir WebMD, gre za izredno pomembno funkcijo, še posebej ko govorimo o pregrevanju. Zdravstveni delavci priporočajo povečanje vnosa vode med vadbami ali ob toplejšem vremenu.

Prekomerno pitje vode je lahko smrtno nevarno

Dandanes pogosto naletimo na najrazličnejša priporočila, koliko vode moramo spiti, da bomo zdravi. Pa vendar je le redkodaj zaslediti opozorila, koliko je je preprosto preveč. Prekomerno pitje vode je sicer redka težava, ki pa vseeno lahko privede do katastrofalnih posledic. Običajno se pojavi pri športnikih, ki občasno spijejo preveč tekočine, z razlogom, da bi preprečili dehidracijo med intenzivnimi vadbami, navaja WEBMD. Ob prekomernem vnosu tekočine imajo ledvice bistveno preveč dela in posledično ne uspejo izločiti odvečne vode. Posledično se lahko vsebnost natrija v krvi razredči. Dotičnemu pojavu rečemo hiponatriemija, ki pa je lahko celo smrtno nevarna.

Koliko vode na dan bi v povprečju moral spiti odrasel človek? Količina, povsem razumno variira, saj smo si ljudje različni, pa vendar ameriški vir Your Heights priporoča, da spijemo 2–3 litre vode na dan. Za piko na i pa dodajte en kozarec za vsako porcijo alkoholnih ali kofeinskih pijač, ki jih morda pijete čez dan (dotične pijače po navadi dehidrirajo).

Kako torej vemo, da smo zaužili primerno količino vode? Mayoclinic pojasnjuje, da je vaš vnos tekočine verjetno zadosten, če ste redkokdaj žejni in imate svetlo rumen ali brezbarven urin. Če pa ste še vedno v dvomih, ali popijete premalo ali preveč, se lahko obrnete na osebnega zdravnika, ki vam bo pomagal določiti primeren vnos količine tekočine za vaše telo. 

Zdravnik, pregled, pogovor | Avtor: Profimedia Profimedia