Zdravje
733 ogledov

Slovenski trgovec začel s prodajo drugačne zelenjave

Sadje in zelenjava
Samo v Sloveniji se zavrže več kot tretjina sadja in zelenjave, ker ne izpolnjuje določenih standardov.

Trgovska družba Tuš od danes potrošnikom v svojih centrih po državi ponuja tudi nakup slovenske zelenjave nepravilnih oblik in velikosti pod imenom Naravno drugačni. Kot je ob tem povedal direktor marketinga v Tušu Andraž Tuš, se samo v Sloveniji zavrže več kot tretjina sadja in zelenjave, ker ne izpolnjuje določenih standardov. V družbi si prizadevajo potrošnike ozavestiti o spoštovanju lokalno pridelane hrane in tako pripomoči k zmanjšanju zavržkov hrane.

Že v tradicionalni kuhinji so manjši krompir porabili za praženega, nedeljske juhe ni bilo brez krivega korenja iz vrta, ki so ga najmlajši pojedli še preden je bila juha kuhana, zeljno glavo nepravilne oblike so dodali solati, iz krive hrenove korenine so naredili omako, velika črna redkev pa je bilo koristno uporabljena v solatah, je dejal Tuš in dodal, da se kupec naravno drugačnih pridelkov zaveda, da so ti zrasli v slovenski zemlji, ki jo zaznamujejo geografske značilnosti v naravnih pogojih.

Enako kakovostno kot tista pravilnih oblik

Pojasnil je, da se izdelki pod oznako Naravno drugačni nanašajo na zelenjavo slovenskih pridelovalcev, ki se zaradi nepravilnih oblik, dolžin, velikosti, mase ali premera razlikuje od tiste, ki so jo potrošniki vajeni, vendar je enako kakovostna in okusna, praviloma pa bi že pri pridelovalcih romala med odpadke.

Poudaril je še, da se skupaj s pridelovalci, ki sodelujejo v projektu Slovensko s podeželja in pridelujejo zelenjavo za Tuš, prizadevajo doseči, da bi sejali pridelke sukcesivno, torej z zamikom, ter različne sorte v različnih pokrajinah vse od Primorske do Prekmurja, s čimer bi podaljšali sezono slovenskih pridelkov od zgodnje pomladi do zime.

Mehle: Hrana si zasluži, da jo cenimo

Predstavnica Kmetijske zadruge Sloga iz Kranja Marija Mehle je dejala, da zadruga sodeluje v projektu in da skušajo prodati tako prvovrstno zelenjavo, kot tudi drugovrstno, s katero ni nič narobe.

"S takšnim pogledom na kakovostno pridelano hrano pomagamo kmetom, da lahko naslednje leto vnovič kupijo ves material za pridelavo, omogočijo kmetiji obnavljanje, svojim otrokom pa delovno mesto na kmetiji. Naša hrana je odlična, zato si tudi zasluži, da jo cenimo," je še dejala Mehletova.

Komentarjev 2
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 01:29 11.november 2018.

    Tu sploh ni dileme, meni ze od nekdaj ni disalo sadje in zelenjava iste velikosti, zglancane, svetlece ... saj takoj ves, da ne more biti cisto naravno. Ne more vso korenje, zelje, bucke, kumare ... jabolka, hruske, jagode, itd biti ...prikaži veči vse istih velikosti. To ni normalno in prav vseeno mi je kako kriv je korencek, ki ga kuham v nedeljski juhi.

  • Bartolomej Krnec 12:42 09.november 2018.

    Saj ni res - pa je! Kako nizko smo padli. Zdaj je dogodek vest, da primerki zelenjave in sadja pač niso enakih oblik. In je to potrebno razložiti. Da je prav tako užitna kot "konfekcijska-kalibrirana" . Upam, da bodo tudi ...prikaži večdi drugi trgovci sledili neverjetnemu spoznanju ...