Zdravje
11723 ogledov

Slovenski zdravnik delil pretresljiv posnetek. Pozor, ni za občutljive!

Nestabilni prsni koš Twitter
Gre za življenje ogrožajoče stanje.

Dušan Vlahović, vodja Oddelka za urgentno anesteziološko dejavnost UKC Ljubljana, je na družbenem omrežju X (nekdaj Twitter), delil pretresljiv posnetek. Na njem je moški, ki si je poškodoval prsni koš. "Nestabilni prsni koš. Tako nazorno sliko redko vidimo, čeprav so dvojne serijske frakture (nestabilni prsni koš po definiciji) relativno pogoste," je pojasnil Vlahović.

Gre za življenje ogrožajoče stanje, je dodal v komentarjih: "Če se razvije respiratorna insuficienca in pride do hipoksije, lahko pride tudi do srčnega zastoja."

Razložil je, da se ob takšni poškodbi pljučna kapaciteta zmanjša, "vendar pomembnejše je, da se za poškodovanim segmentom skrivajo obtolčenine (kontuzije) pljuč, ki so vzrok za neujemanje ventilacije s perfuzijo in posledično hipoksemijo ter respiratorno insuficienco". Dodal je, da ljudje izolirane poškodbe večinoma preživijo.

Na vprašanje, kako poteka zdravljenje tovrstnih poškodb, pa je Vlahović odgovoril, da z osteosintezo reber. "Vendar je glavna težava kontuzija pljuč. Ta se mora zazdraviti sama. Da bi se zazdravila, mora bolnik preživeti," je še pojasnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 18:03 21.september 2023.

    po domače povedano, nož ni za norce...oz. in pljuča se sesedejo.

  • Ender3 00:14 19.september 2023.

    Želijo, da si folk postavlja diagnozo kar preko interneta. Oni bi vse skupaj zgolj nadzorovali in potrjevali s primerno uslugo in ceno.

  • tomi67 00:07 19.september 2023.

    Ali kdo razume, kaj nam je hotel/-a N.Š. sporočiti? Ali ga/jo je kar tako zgrabila vnema za pisanje. Ali pa je mogoče moral/-a izpolniti normo?