Zdravje
12616 ogledov

Smo res varni, če klopa odstranimo takoj?

Klopi in bolezni
1/3
Profimedia
Klopi ne marajo ne suše, ne vonja citrusov. A pozor pri naravnih repelentih iz eteričnih olj citrusov, saj so lahko fototoksični ...

Ker je Slovenija res zelena dežela, polna čudovitih gozdov, travnikov in rek, je brezskrben piknik v naravi idealna sprostitev ob koncu tedna. A ne pozabite na nevarne klope.

Klop je najbolj nevarna žival v naših gozdovih, travnikih, pa tudi v urbanih naseljih. Pred klopom in boleznimi, ki jih prenašajo, nismo varni ne ljudje ne živali. Zato se moramo pred odhodom na piknik v naravi tudi primerno zaščititi.

Ko vlada sušno obdobje, je manj aktivnih klopov, saj jim ustreza visoka zračna vlažnost in ne marajo suše. Prav zdaj, ko je za nami obilica padavin, pa bomo klopa hitreje našli, zato je potrebna dodatna pozornost.

Varni smo le v gorah

Žal lahko naletimo na klopa povsod. Ker živijo le na nadmorski višini do 600 metrov, smo pred njimi varni samo v gorah. Nismo pa varni v gozdovih in travnikih, niti na vrtu in lastnem dvorišču ali v mestnem parku. Klopi v Sloveniji prenašajo povzročitelje smrtonosnih bolezni, z enim samim ugrizom lahko prenese več povzročiteljev bolezni. Najbolj pogosti bolezni v Sloveniji sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis.

Žal pri klopnem meningoencefalitisu ne drži teorija, da se s klopom ne bomo okužili, če ga bomo odstranili v prvih 12-ih urah. Virus klopnega meningoencefalitisa se žal na človeka lahko prenese takoj, oziroma že v prvi uri po ugrizu.

Bolezen lahko pusti pri človeku hude posledice, v redkih primerih povzroči smrt, zdravljenja ni, obstaja le cepljenje. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji s prenašalcem okužen odstotek klopov.

Delež klopov, ki prenašajo boreliozo pa je v nekaterih predelih naše države kar 50-odstoten, a je pri tej bolezni dobra novica – če klopa odstranimo prej kot v 12 urah, se bomo najverjetneje izognili okužbi. Ugriz moramo nato spremljati in se ob pojavu značilnega kolobarja hitro odpeljati k zdravniku.

 

Pri tem moramo ločiti med vnetjem kože po ugrizu in med značilnim kolobarjem (fotografija spodaj), ki se običajno pojavi 10-14 dni po ugrizu klopa. Ovalen rdečkast kožni madež se postopoma širi navzven, osrednji del pa bledi. V tem primeru hitro k zdravniku, saj zdravimo bolezen z antibiotiki. Če bolezni ne zdravimo, se lahko po več tednih ali mesecih pojavi prizadetost živčevja, srca, sklepov, kože in oči …

Klopi in bolezni | Avtor: Profimedia Vbod klopa je nevaren za človeka, saj klopi prenašajo vrsto bolezni, v Sloveniji predvsem klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo. Profimedia

Pred organizacijo piknika v naravi torej pomislite tudi na klope. Na sebi imejte dolga in svetla oblačila – da boste klopu preprečili dostop do kože in ga boste hitreje opazili. Oblačila naj bodo iz gladkega materiala, tako se vas bodo klopi težje oprijeli. Uporabljajte učinkovite repelente, ki si jih lahko nanašate tudi v času piknika. Po prihodu domov slecite vsa oblačila, dobro preglejte telo in morebitne klope hitro odstranite.

Za konec opozarjamo le še na repelente, vse več ljudi si namesto sintetičnih raje omisli naravne iz eteričnih olj. Ti repelenti so lahko zelo učinkoviti, a velja tudi pri njih opozorilo. Če vsebujejo olja citrusov, niso priporočljiva za nanašanje na kožo, saj so olja citrusov večinoma fototoksična. To pomeni, da se po nanosu izdelkov na kožo ne smemo izpostavljati UV sončnim žarkom, saj nas lahko zaradi tega sonce močneje opeče in poškoduje kožo.  

Klopi in bolezni | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.