Zdravje
1318 ogledov

Sodišče obsodilo zobozdravnico, ker pacienta ni želela zdraviti

Zobozdravnik Profimedias
Sodišče je prvič v Sloveniji obsodilo zdravstvenega delavca, ki je diskriminiral posameznika zaradi virusa hiv, poroča Večer.

Zobozdravnica je v zagovoru sicer zatrjevala, da moškega ni zavrnila zaradi okužbe, ampak ker ne bi imela možnosti pravočasno in ustrezno sterilizirati medicinske opreme, navaja časnik.

Moški je zobozdravnico koncesionarko obiskal v manjšem kraju in povedal, da se zdravi zaradi okužbe z virusom hiv. Napotila ga je na slikanje zob, ko pa se je čez teden dni vrnil, mu je dajala, naj gre do drugega zdravnika. Zavrnitev ga je močno bolela, zato se je obrnil na zastopnico pacientovih pravic.

Pri institucijah v zdravstvu je kljub jasni zakonodaji, ki takšne zavrnitve ne dovoljuje, naletel na gluha ušesa. Kot poroča Večer, se je odločil za tožbo zobozdravnice zaradi diskriminacije. Tožbo je na drugi stopnji tudi dobil.

Zdravniška zbornica, ki se na pritožbe zoper zdravnico leto ni odzivala, pri njej v rednih nadzorih sicer ni odkrila nikakršnih "odstopanj od strokovne doktrine", so zapisali v Večeru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 18:10 25.februar 2019.

    Kdor pozna primer je spoznal gnilost zdravstvenega sistema in poslanstvo zdravniške zbornice ,katero ni reagiralo zoper zdravnico . Torej zato hodijo bolniki v bolnišnice s pištolami . Ne se čuditi podobnih primerov kot je bil v Izoli .

  • kapibara 11:03 25.februar 2019.

    Kje je pa v tem primeru, pravica zobozdravnice.. Tudi ginekolog, kar vsake ne posadi na stol... jo prej vsaj stuširat natera..