Zdravje
21905 ogledov

Šok zaradi velikanskega novega vala okužb

Covid-19 v Pekingu. epa
Na novi val okužb bolnišnice niso bile pripravljene.

Bolnišnice na Kitajskem "doživljajo šok zaradi velikanskega vala okužb in pomanjkanja zdravstvenega osebja", je danes poročala kitajska poslovna revija Caixin. Le nekaj dni po sproščanju strogih omejitev so mestne oblasti v Pekingu sporočile, da je bolnišnice v mestu v enem dnevu obiskalo več kot 22.000 bolnikov, kar je 16-krat več kot pred tednom dni.

"Trend hitrega širjenja virusa v Pekingu še vedno vztraja. Število obiskov bolnišnic zaradi vročine in gripi podobnih primerov se je znatno povečalo, močno pa je naraslo tudi število klicev na urgenco," je danes povedal tiskovni predstavnik mestne zdravstvene komisije Li Ang.

Testiranje ni več obvezno, številke divjajo

Kitajska je danes poročala o 8626 zabeleženih okužbah z novim koronavirusom, vendar pa se domneva, da je številka še precej višja, tudi zaradi tega, ker testiranje za večino prebivalstva ni več obvezno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnjo sredo je vlada v Pekingu napovedala omilitev doslej zelo strogih ukrepov, kot so zaprtja javnega življenja, množične karantene, obvezna testiranja in omejitve potovanj. Nepričakovana sprememba je številne bolnišnice ujela nepripravljene. Številni urgentni oddelki naj bi bili prenapolnjeni, ljudje, ki iščejo pomoč, pa so pogosto prisiljeni čakati tudi do pet ali šest ur. Številne bolnišnice imajo težave z ločevanjem pacientov s covidom od drugih bolnikov in z zaščito lastnega osebja.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravila in testi hitro razaprodani

Nekatere bolnišnice že sproščajo svoje varnostne protokole, ponekod so ljudi tudi opozorili, naj ne hodijo v bolnišnice, če to ni nujno potrebno. Namesto tega jih pozivajo, naj se zdravijo doma z zdravili proti gripi. V številnih lekarnah so zdravila proti prehladu in vročini ter hitri testi razprodani.

Vodilni kitajski epidemiologi napovedujejo, da bo val okužb dosegel vrhunec v enem mesecu, navaja časnik Global Times. Strokovnjaki se bojijo, da bo še posebej prizadel starejše ljudi, ki se zaradi strahu pred stranskimi učinki niso cepili. Doslej je bilo namreč na Kitajskem cepljenih le 40 odstotkov ljudi, starejših od 80 let.

laboratorij analiza bakterij Kamelja gripa Zdravje Desetkrat bolj smrtonosen od covida-19. Opozorila navijačem SP. cepivo Pfizer BioNTech Zdravje Novo glede cepljenja proti covidu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13