Zdravje
9632 ogledov

Spregledana zimska zelenjava, ki mora na jedilnik

listnati ohrovt Shutterstock
"Ohrovt sodi med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate," to okusno zelenjavo opisujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. Zato je nujna na jedilniku, če bi radi okrepili svoj imunski sistem ...

Dodajaj0, da ima poleg tega antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.

Ohrovt po njihovih navedbah vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje. Skupaj z vitamini C in A so zaslužni za visok antioksidativni potencial ohrovta.

"Poleg antioksidativnega učinka, ima večina flavonoidov tudi protivnetno delovanje. K temu v večji meri prispevajo tudi omega-3 maščobne kisline. Glede na vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ohrovta ne moremo označiti kot dober vir le-teh. V primerjavi z drugimi podobnimi živili pa so v njem prisotne v nekoliko večjih količinah. Predvsem sta zastopani linolenska in alfalinolenska kislina," naštevajo.

Proti rakavim obolenjem

Pojasnjujejo, da v primeru, da v telesu ni zadostnih količin antioksidantov in protivnetnih snovi, se poruši ravnovesje ter pride do oksidativnega stresa in kroničnega vnetja, ki pa sta faktorja za nastanek rakavih obolenj. "Vitamina C, A ter flavonoidi pa pomagajo pri ohranjanju tega ravnovesja. Pomembno vlogo imajo tudi glukozinati, ki prispevajo k antikancerogenemu učinku ter ščitijo telo pred rakom dojk, prostate, jajčnikov ter črevesja," pravijo.

Ohrovt po njihovih navedbah pozitivno deluje na znižanje skupnega holesterola v krvi ter tako ščiti srčno žilni sistem pred obolenji. 

"Posebna značilnost ohrovta je snov sinigrin. Sinigrin je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati, ki imajo vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa," opisujejo. Poleg tega izotiocianati v želodcu po njihovih besedah preprečujejo rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Imajo pa tudi antikancerogeno delovanje.

Komentarjev 1
  • Josephine_Williams 15:03 09.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦