Zdravje
6326 ogledov

Starši, tudi to pripada vašemu otroku

Vrtec Profimedia Otroci v vrtcu.
Bralka je na to pravico čakala do otrokovega tretjega leta, njena prijateljica jo je koristila že lani ...

"Ker poznamo primer hudega poteka klopnega meningoencefalitisa, smo se v naši družini vsi cepili. Ko smo šli lani po poživitvene odmerke in sem želela cepiti še dvoletno hčerkico, so mi predlagali, naj počakam na leto 2023. Otroku naj bi namreč po dopolnjenem tretjem letu starosti pripadalo cepljenje zastonj. Ko sem čakala na leto 2023 pa sem izvedela, da so otroka iste starosti v drugi občini zastonj cepili že v 2022. Kako je to mogoče in zakaj ni povsod enako?" se je sprašuje naša bralka.

Po pojasnila smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer so nam podali zelo jasne odgovore. Otrokom v Sloveniji pripada brezplačno cepljenje, ko dopolnijo eno leto, za cepljenje pa mora zaprositi starš pri pediatru otroka. Otrokom je bilo namreč v letu 2019 omogočeno brezplačno cepljenje, ko so dopolnili tri leta, a so kasneje mejo premaknili na eno leto ...

Katerim otrokom pripada in katerim ne?

"V letu 2023 (bo v skladu z novim Programom) cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu s tremi odmerki pripadalo otrokom rojenim v letu 2022  po dopolnjenem enem letu starosti in zamudnikom, to so otroci rojeni 2016 ali kasneje, ki še niso bili cepljeni," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Plačnik tega cepljenja je Zavod za zdravstvceno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Otroci zamudniki, ki so bili rojeni 2016 (prva generacija, ki jim je bilo v letu 2019 omogočeno cepljenje, ko so dopolnili tri leta starosti), bodo v letu 2023 dopolnili 7 let.

Otrokom, ki so starejši, žal brezplačno cepljenje ne pripada. 

Kaj pa odrasli?

Program cepljenja v 3. poglavju oziroma Navodila za izvajanje Programa v točki 3.1.6. določajo da se cepljenje proti KME "opravi pri zaposlenih, ki so pri svojem delu lahko izpostavljeni vbodom klopov in pri zaposlenih, ki so pri delu v laboratoriju lahko izpostavljeni virusu KME". Plačnik tega cepljenja je delodajalec, so nam pojasnili na NIJZ.

Poleg tega cepljenje proti KME s tremi odmerki pripada vsem odraslim (točka 4.1.2.), ki v tekočem letu dopolnijo 49 let starosti in zamudnike (ki so 49 let dopolnili v letu 2019 ali kasneje). Plačnik tega cepljenja je ZZZS.

Klopi in bolezni | Avtor: Profimedia Profimedia

Klopni meningoencefalitis (KME) je resna virusna bolezen osrednjega živčevja, ki jo prenaša klop. 

Kakšna je shema cepljenja? Drugi odmerek se priporoča en do tri mesece po prvem odmerku. Tretji odmerek pa 9-12 mesecev (Encepur) oziroma 5-12 mesecev (FSME-IMMUN) po drugem odmerku. Prvo revakcinacijo se opravi z enim odmerkom cepiva tri leta po tretjem odmerku, naslednje revakcinacije pa na pet let.

Po 60. letu (FSME-IMMUN) oziroma po 50. letu starosti (Encepur), se priporoča revakcinacije na tri leta.

Cepljenje s prvima dvema odmerkoma naj se po možnosti opravi v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov. Kadar je nujna čim prejšnja zaščita, lahko uporabimo »hitro shemo« ali »pospešeno običajno shemo« pri cepivu Encepur oziroma »hitro shemo« pri cepivu FSME-IMMUN, v skladu z navodili proizvajalca.

Če oseba ni prejela odmerkov po shemi, ki je priporočena za dosego optimalnega rezultata, pač pa z daljšimi presledki ali je za dlje časa prekinila shemo cepljenja, se cepljenje nadaljuje z manjkajočimi odmerki do dokončanja priporočene sheme. Cepljenja ne začenjamo znova. Daljši presledki med odmerki praviloma ne zmanjšajo koncentracije protiteles po dokončanem cepljenju, vendar pa morda zaščita ni zadostna, dokler oseba ne dobi vseh potrebnih odmerkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.