Zdravje
156 ogledov

Število znamenj na roki pokazatelj tveganja za raka

roka, pege, zmanemnja, rak Profimedias
Več kot 11 znamenj na eni roki nakazuje večje tveganje za kožnega raka oziroma melanom, kaže britanska študija. Raziskovalci navajajo, da je lahko štetje znamenj na desni roki dober pokazatelj celotnega števila znamenj na telesu, več kot 100 znamenj po telesu pa pomeni petkrat večje tveganje za melanom.

Melanom je vrsta kožnega raka. Razvije se iz abnormalnih znamenj, zato je tveganje za diagnozo te bolezni povezano s številom znamenj na posameznikovem telesu.

V študiji, ki jo objavlja publikacija British Journal of Dermatology, so raziskovalci zajeli podatke 3000 dvojčic iz Velike Britanije, na spletu poroča britanski BBC.

Raziskovalci z londonskega kraljevega kolidža so dvojčice preučevali osem let, pri čemer so zbirali informacije o vrsti njihove kože, pegah in znamenjih na njihovih telesih. Enake podatke so nato zbirali v skupini 400 moških in žensk z melanomom.

Povezava obstaja

Ugotovitve so jih vodile do hitrega in preprostega načina ocene tveganja za melanom. Kot so zapisali, imajo ženske z več kot sedmimi znamenji na desni roki devetkrat večje možnosti, da bodo imele na telesu več kot 50 znamenj. Tiste z več kot 11 znamenji na desni roki pa naj bi imele večje možnosti za več kot 100 znamenj po celotnem telesu, kar pomeni, da imajo večje tveganje za razvoj melanoma.

Ugotovitve britanskih raziskovalcev bi lahko splošnim zdravnikom pomagale odkriti posameznike z večjim tveganjem za razvoj melanoma.

"Ugotovitve bi lahko imele pomemben vpliv na osnovno zdravstvo, saj bi lahko splošni zdravniki izjemno hitro prek lahko dostopnega dela telesa točneje ocenili celotno število znamenj," je poudaril glavni avtor študije Simone Ribero z oddelka za raziskave dvojčkov in genetsko epidemiologijo na kraljevem kolidžu.

Soavtorica študije Veronique Bataille je komentirala, da bi lahko štetje znamenj na roki pri splošnem zdravniku "sprožilo alarm", ko bi se nanj obrnil pacient, zaskrbljen zaradi nenormalnega znamenja. Prav tako bi lahko ugotovitve študije po njenem mnenju izpostavile bolnike, ki potrebujejo hitrejšo obravnavo pri specialistu.

Iz obstoječih znamenj se razvije manj kot polovica melanomov

Na drugi strani je predstavnica britanske ustanove za raziskave raka Cancer Research UK Claire Knight dejala, da so ugotovitve študije sicer lahko v pomoč, a hkrati poudarila, da se manj kot polovica melanomov razvije iz obstoječih znamenj.

"Pomembno je vedeti, kaj je za vašo kožo normalno, in zdravniku povedati o vsakršni spremembi velikosti, oblike, barve ali občutka znamenja oz. dela kože. In ne glejte le svojih rok - melanom se lahko razvije kjerkoli na telesu, pri moških je najpogostejši na trupu, pri ženskah pa na nogah," je izpostavila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.