Zdravje
25821 ogledov

Strah narašča: število novih primerov se je potrojilo

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k nujnemu ukrepanju za preprečevanje širjenja opičjih koz v Evropi.

Po ugotovitvah WHO se je število primerov okužb z virusom opičjih koz v evropski regiji namreč v zadnjih dveh tednih potrojilo, so sporočili iz organizacije.

Regionalni direktor WHO Hans Kluge je izpostavil osnovne ukrepe, ki so nujni za uspešno omejitev bolezni. Kot je poudaril, morajo evropske države hitro okrepiti nadzor nad opičjimi kozami, med drugim tudi s krepitvijo zmogljivosti za diagnosticiranje bolezni in odzivanje nanjo.

Prizadetim skupnostim in širši javnosti je treba posredovati prava sporočila na najbolj razumljiv način. Za odpravo opičjih koz pa je potrebna trdna politična zavezanost, ki jo dopolnjujejo dobre naložbe v javno zdravje, še izpostavlja Kluge.

Nosečnica WHO Zdravje Zaskrbljeni za zdravje nosečnic in otrok

90 odstotkov vseh primerov v Evropi

90 odstotkov vseh laboratorijsko potrjenih primerov okužb po svetu je bilo zabeleženih v evropski regiji. O okužbah je poročalo 31 držav in območij, skupno pa je bilo v regiji naštetih 4500 okužb. V Sloveniji je bilo po podatkih NIJZ do zdaj potrjenih devet primerov.

Večina primerov je bila zabeleženih med osebami starimi od 21 do 40 let. 99 odstotkov potrjenih okužb je bilo zabeleženih pri moških, večina pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Vendar pa WHO poroča tudi o majhnem številu prenosov okužbe med člani skupnih gospodinjstev in ob neseksualnih stikih ter med otroki.

Evropska regija v okviru WHO se razteza od Grenlandije do ruske tihomorske obale, vključuje pa tudi nekatere države Srednje Azije in Turčijo.

Kjer so informacije na voljo, je bilo skoraj 10 odstotkov bolnikov hospitaliziranih zaradi zdravljenja ali izolacije, en bolnik pa je bil sprejet na oddelek za intenzivno nego. Zaenkrat zaradi opičjih koz v evropski regiji še ni umrl noben človek, navaja WHO.

WHO meni, da izbruh trenutno ne predstavlja izrednega stanja, ki bi moralo vzbujati mednarodno zaskrbljenost, vendar bo v kratkem znova ocenil svoje stališče, je še dejal Kluge.

laboratorij opičje koze epruveta epruvete Zdravje WHO sprejela odločitev glede opičjih koz

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • bobubob 12:53 02.julij 2022.

    V današnji poletni pripeki gre stara gospa na kratek sprehod po osamljeni poti - z masko na obrazu. Koliko časa se bo ljudstvo še pustilo zajeb.....i WHO,EU, tukajšnjim levodesnim EU hlapcem ? Najprej kurijo, da lahko gasijo, pa še pohvalo ...prikaži večlo pričakujejo.....dobro jutro vsem, ki ste se še sploh sposobni zbuditi.....

  • Avatar karjola
    karjola 07:48 02.julij 2022.

    Narava bo poskrbela za vse. Tudi za ljudi ki jo brezvestno onesnažujemo. Preveliko število prebivalstva in s tem povezano naraščajoče bolezni nas bojo iztrebile do znosne številke. Narava zna sama poskrbet zase.

  • Ender3 00:59 02.julij 2022.

    ZDA, NATO, WHO.. hočejo oslabiti EU z vojno v Ukrajini in Epidemijo virusov..Še malo pa bo vrednost € enaka vrednosti $. Bravo globalisti postajate vedno bolj uspešni.

Sorodne novice