Zdravje
43187 ogledov

Strašljive ugotovitve NIJZ-ja

NIJZ Saša Despot
Rezultati nas lahko močno skrbijo.

Tretjina odraslih je manj telesno dejavnih kot pred epidemijo covida-19, je pokazala raziskava o vplivu pandemije covida-19 na različna področja življenja prebivalcev Slovenije. Bodimo izbirčni in poiščimo obliko telesne dejavnosti, ki nas razveseli, so ob svetovnem dnevu gibanja, 10. maju, povabili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Uvajanje postopoma

Pri uvajanju aktivnega življenjskega sloga pomaga že, če začnemo na tisti dan, ki je za nas najmanj stresen. Začnimo z manj telesne dejavnosti, sčasoma pa naj je bo več in naj bo bolj intenzivna. Če smo bili dlje časa nedejavni, lahko začnemo z nizko intenzivno dejavnostjo, kot je počasna hoja, svetuje zdravnica Anja Strmšek z območne enote NIJZ v Celju.

Odraslim priporoča petkrat tedensko vsaj pol ure hitre hoje, počasnega plavanja, lahkotnega kolesarjenja po ravnem terenu ali druge oblike zmerne telesne dejavnosti. Polurni odmerek zmerno intenzivne dejavnosti lahko razdelimo na več sklopov preko celotnega dneva. Pri tem naj posamezni sklop telesne dejavnosti traja najmanj deset minut.

Za izboljšanje zdravja je treba povečati zmerno telesno dejavnost na vsaj eno uro dnevno večino dni v tednu, je dodala. Po priporočilih naj posameznik izvaja 50 odstotkov vaj za vzdržljivost, 25 odstotkov vaj za moč in 25 odstotkov vaj za ravnotežje in gibljivost.

Hoja v naravi | Avtor: Profimedia Profimedia

Začnimo že pri vzgoji otrok

Redna telesna dejavnost je pomemben gradnik zdravja že v obdobju otroštva in mladostništva. Pri otrocih in mladostnikih ugodno vpliva na učno uspešnost in izvajanje dnevnih nalog. Krepi tudi njihovo psihično odpornost, izboljša telesno pripravljenost in zdravje kosti, kar ima ugodne posledice tudi dolgoročno.

Otroci in mladostniki s pomočjo rednega gibanja, predvsem teka in skakanja, pridobivajo kostno maso, kar zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze in z njo povezanih zlomov v kasnejšem življenjskem obdobju.

NIJZ Svarila Zdravje NIJZ: Takšen je odziv na epidemijo in vojno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:59 09.maj 2022.

    To pranje mozganov s strani nijz je samo dodaten pritisk na ljudi. Drzava, vkljucno z nijz, naj najprej ustvari zivljenjske pogoje, ki bodo omogocali zdravo zivljenje, pitem pa naj daje take nasvete. Ko bomo drzavljani ziveli sprosceno, brezskrbno, z urejenim ...prikaži več 8h (ali manj) delavnikom, postenim placilom za delo, ki bo omogocalo sportne dejavnosti - takrat se lahko pogovarjamo.

  • Pepe007 07:55 09.maj 2022.

    Lenuhe je korona ustavila in poredila. Meni aplikacija pravi, da sem v zadnjih dveh letih povečal telesno aktivnost. Ker je bilo več časa in zato več možnosti. Komur pa mora država povedati, kaj naj naredi zase, pa je res "ubog na duhu".

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:55 09.maj 2022.

    Ko bo direktor nijz pokazal rezultate, bomo pa tut ostali 😁