Zdravje
1401 ogledov

Strokovnjaki: Zato se covida-19 bojimo, opičjih koz pa ne

izjava Mario Fafangel Saša Despot
Prva država v Evropi uvedla karanteno.

V Sloveniji so danes potrdili prvi primer opičjih koz, virusne bolezni o kateri v zadnjem mesecu poročajo iz več držav v Evropi in tudi ZDA. Gre za uvožen primer virusa, oseba je bila na Kanarskih otokih.

Belgija je kot prva država na svetu uvedla obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami. Doslej so sicer potrdili štiri primere te bolezni.

Blag potek bolezni

Kot je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, je zdravstveno stanje okuženega moškega dobro. Simptome je razvil, ko se je vrnil v Slovenijo. Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Opičje koze so pri laboratorijskih opicah izbruhnile leta 1958, prvi primer pri človeku pa je bil zabeležen leta 1970 v Demokratični republiki Kongo.

Oboleli kužen šele, ko razvije simptome

Po besedah Fafangla gre za virusno bolezen, ki je epidemiološko lažje obvladljiva kot covid-19. “Nima latentnega obdobja, kar pomeni, da si kužen, ko imaš simptome. Nisi kužen pred tem.” Fafangel poudarja, da ne gre za nov virus in je zato stanje povsem drugačno kot pri covidu, ko je bil virus neznan in nismo poznali načina prenosa. Pri opičjih kozah imamo številne izkušnje predhodnih izbruhov, ki smo jih že obvladali, pravi Fafangel. 

WHO: Tveganje je nizko

Do prenosa virusa med ljudmi pride ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. ECDC in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjujeta, da je tveganje za splošno prebivalstvo nizko, večje pa za osebe, ki imajo več tesnih osebnih stikov. Je pa Svetovna zdravstvena organizacija že pozvala h krepitvi ozaveščanja, intenzivnega prepoznavanja primerov bolezni in izolaciji obolelih ob ustrezni zdravstveni obravnavi. Prav tako poziva k sledenju stikom za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Cepivo odobreno

V Evropi se širi zahodnoafriški tip virusa, ki povzroča blage simptome in lažjo obliko bolezni, smrtnost pri tem tipu bolezni je okoli enoodstotna. Po podatkih ECDC večina obolelih ozdravi v nekaj tednih, bolezen pa naj bi bila bolj nevarna za majhne otroke in imunsko oslabele osebe. Centralnoafriški tip opičjih koz povzroča nekoliko težjo obliko bolezni. 

Cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, je bilo odobreno pred kratkim, a je širši javnosti še nedosegljivo.  Po ocenah strokovnjakov so tisti, ki so bili cepljeni proti črnim kozam, to so večinoma starejši od 50 let, vsaj delno zaščiteni.

.

 

Komentarjev 2
  • MK 12:23 24.maj 2022.

    na zdravje gejčine

  • Avatar luckyss
    luckyss 12:02 24.maj 2022.

    In ko bo virus "mutiral", oziroma bo "ušla" iz laboratorija nova varianta...?!...Če je šlo s Covidom, bo s kozami tudi, saj ovce ostajajo iste..