Zdravje
545 ogledov

Študenti lahko tako poskrbijo za boljšo zaščito

HPV Profimedia
Zdravstveni dom za študente ljubljanske univerze poziva mlade k cepljenju proti humanim papilomavirusom (HPV).

HPV je najpogostejša spolno prenosljivo okužbo, zato bodo v želji po boljši zaščiti mladih za študente pripravili že 16. cepilni dan, ki bo 17. januarja. Obvezno je predhodno naročanje, in sicer od danes do 16. januarja.

Kot so sporočili iz zdravstvenega doma, je okužba z virusom HPV najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let.

Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Na brezplačno cepljenje zato v zdravstvenem domu vabijo študentke zamudnice, torej rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene, ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

Kdo se bo lahko cepil in kdaj?

Cepljenje bo 17. januarja, od 7. do 19. ure, potekalo v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Študenti se morajo za cepljenje obvezno predhodno naročiti, in sicer do 16. januarja preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morajo registrirati s številko zdravstvenega zavarovanja. Lahko pa se na cepljenje naročijo tudi s poskeniranjem QR kode.

Cepilni dan je namenjen vsem, ki se še nikoli niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom. Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV je namreč treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

V določenih primerih je cepljenje brezplačno

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. Za dekleta in fante v 6. razredu osnovne šole je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno v okviru nacionalnega programa cepljenja. Tista dekleta, ki so cepljenje v 6. razredu zamudila in so rojena 1998 ali pozneje, se lahko brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku. Enako velja za fante, ki so 6. razred obiskovali v šolskem letu 2021/22 ali kasneje in še niso bili cepljeni.

Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV, so še zapisali v zdravstvenem domu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.