Zdravje
710 ogledov

Študije: Tako učinkovita so cepiva

Cepljenje Profimedia
Cepiva že po prvem odmerku zmanjšajo možnost za okužbo z novim koronavirusom in hospitalizacijo zaradi covida-19, sta pokazali dve študiji, izvedeni v Veliki Britaniji.

Cepivo Pfizer/BioNTech po prvem odmerku zmanjša tveganje za okužbo s koronavirusom za 70 odstotkov, po drugem odmerku pa za 85 odstotkov, je pokazala analiza angleškega urada za javno zdravje.

Potek bolezni pri tistih, ki se vseeno okužijo, veliko blažji

Ugotovili so še, da pri cepljenih ljudeh, ki se okužijo, obstaja veliko manjša verjetnost, da bodo umrli ali da bodo morali v bolnišnico. Pri tistih, ki so prejeli odmerek Pfizer/BioNTechovega cepiva, se je možnost za hospitalizacijo ali smrti zaradi covida-19 zmanjšala za več kot 75 odstotkov.

"To ključno poročilo kaže, da cepiva delujejo. Zelo spodbudno je videti dokaze, da Pfizerjevo cepivo ponuja visoko stopnjo zaščite pred koronavirusom," je dejal britanski minister za zdravje Matt Hancock.

Študija, ki je bila izvedena na Škotskem, pa je pokazala da cepivi, ki sta ju proizvedla Pfizer in BioNTech ter AstraZeneca in oxfordska univerza, po prvem odmerku zmanjšata tveganje za hospitalizacijo zaradi covida-19. Do četrtega tedna po cepljenju s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva se tveganje zmanjša za do 85 odstotkov. Pri AstraZenecinem cepivu pa to zmanjšanje znaša 94 odstotkov, ugotavlja študija pod vodstvom univerze v Edinburghu.

Ob upoštevanju podatkov za obe cepivi se je pri ljudeh, starih 80 let in več, tveganje za hospitalizacijo v četrtem tednu po cepljenju zmanjšalo za 81 odstotkov.

Podatki veljajo tudi za ostale države

Uporabili so podatke o bolnikih, s čimer so sledili epidemiji, in poteku cepljenja v realnem času med 8. decembrom in 15. februarjem. Podatki so vključevali celotno prebivalstvo Škotske, ki ima 5,4 milijona prebivalcev. V obravnavanem obdobju je cepivo prejelo 21 odstotkov prebivalcev. 650.000 ljudi na Škotskem je prejelo Pfizerjevo cepivo, 490.000 pa AstraZenecino.

To je prva študija, ki proučuje učinek cepljenja pri preprečevanju hudih oblik bolezni covid-19, zaradi katere je potrebna hospitalizacija, za celotno državo. Avtorji študije so pojasnili, da je te podatke mogoče uporabiti tudi za druge države, ki cepijo s tema dvema cepivoma.

"Ti rezultati so zelo spodbudni in nam dajejo dober razlog, da smo optimistični glede prihodnosti," je povedal vodja študije Aziz Sheikh. "Zdaj imamo dokaze na nacionalni ravni - po celotni državi - da cepljenje nudi zaščito pred hospitalizacijami zaradi covida-19," je poudaril. Pozval je k pospešitvi cepljenja s prvim odmerkom po svetu, da bi premagali to "grozno bolezen", navaja AFP.

Združeno kraljestvo je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Tam je doslej za covidom umrlo že več kot 120.700 ljudi. Bila je sicer tudi prva država, ki je decembra lani začela množično cepljenje proti tej bolezni. Doslej je vsaj prvi odmerek cepiva prejelo več kot 17 milijonov ljudi, tj. tretjina odraslega prebivalstva Združenega kraljestva.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.