Zdravje
1203 ogledov

Ta različica se je izkazala kot bolj prenosljiva

covid-19 Epa
Indijsko različico virusa so uradno potrdili že na 53 območjih, neuradno naj bi jo našli še na sedmih drugih območjih.

Tedensko poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o epidemioloških razmerah v svetu izpostavlja, da se je indijska različica (B.1.617) izkazala kot bolj prenosljiva, medtem ko resnost bolezni, ki jo povzroča, in tveganje okužbe še preiskujejo. Različico, ki so jo prvič odkrili v Indiji, so doslej uradno potrdili že na 53 območjih, neuradno pa še na sedmih drugih območjih.

Število novih primerov se zmanjšuje

V svetu se medtem tako število novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2 kot število smrti zaradi covida-19 še naprej zmanjšujeta. V minulem tednu so namreč potrdili okoli 4,1 milijona novih primerov okužbe in 84.000 smrti, kar je 14- oziroma dvoodstoten padec v primerjavi s tednom pred tem.

Največji padec je WHO zabeležila v evropski regiji, sledi ji jugovzhodna Azija. Število novih primerov in smrti v obeh Amerikah, Afriki, vzhodnosredozemski in zahodnopacifiški regiji je ostalo v minulem tednu približno isto kot v tednu pred tem.

Indija koronavirus | Avtor: Epa Epa

"Bolj kot virus kroži, več možnosti ima za razvoj"

Kljub temu da je globalni trend v upadanju že štiri tedne, pa pojavnost novih primerov covida-19 in smrti ostaja visoka, poleg tega v več državah po vsem svetu beležijo bistveno povečanje.

Največje število novih primerov so v minulem tednu beležili v Indiji, 1.846.055, kar je sicer 23 odstotkov manj kot v tednu pred tem. Sledijo ji Brazilija s 451.424 primeri, Argentina z 213.046 in ZDA s 188.410. V Braziliji se je število primerov povečalo za tri, v Argentini pa za kar 41 odstotkov. V ZDA je padlo za 20 odstotkov.

Poleg že znanih novejših različic novega koronavirusa - britanske, južnoafriške, brazilske in indijske - WHO spremlja še šest različic. Eno so zaznali v več državah, dve prvič v ZDA, druge tri pa v Braziliji, na Filipinih in v Franciji. V WHO zato izpostavljajo, da "gre pričakovati evolucijo virusa, bolj kot SARS-CoV-2 kroži, več možnosti ima za razvoj". Zato zajezitev okužb ostaja ključna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 18:55 26.maj 2021.

    To kar pišejo in govorijo naši kvazi strokovnjaki, je tisto, kar preberejo na internetu. Za to jih, pravzaprav ne potrebujemo. Ni potrebno podcenjevati državljanov, ki lahko sami poiščejo bolj relevantne podatke, če jih potrebujejo.

  • Thomas_Velazquez 15:49 26.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦