Zdravje
654 ogledov

Tako bi lahko preprečili številne neželene učinke

Lekarna
V Lekarniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da je treba zagotoviti spremljanje učinkovitosti uporabe zdravil pri starejših. V ekipah, ki oskrbujejo starejše, je zato treba zagotoviti redno sodelovanje magistra farmacije.

Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič je na Ptuju v okviru projekta Sodobna oskrba starejših poudarila, da so zdravila tista, ki bistveno pripomorejo k podaljšanju kakovostnih let življenja, a pod pogojem, da so uporabljana pravilno in varno. Le tako se zagotovi tudi njihova učinkovitost in pozitivni izidi zdravljenja, ki niso samo klinični, ampak tudi ekonomski in humanistični.

Poudarila je, da se zavzemajo tudi za storitve, kot so pregled uporabe zdravil, farmakoterapijski pregled, izobraževanje upravičencev in svetovanje o varni in pravilni uporabi zdravil ter edukacijo in svetovanje z zdravili v skupnosti, vse to tudi na podlagi dobrih praks projekta Sodobna oskrba starejših, ki se izvaja na Ptujskem.

Lahko preprečijo mnoge neželene učinke

V. d. direktorice ptujskih lekarn Tanja Novak je ocenila vključitev Lekarne Ptuj kot partnerja ter magistra farmacije v ekipo izvajalcev projekta Sodobna oskrba starejših na Ptuju kot izjemno pomembno in koristno, predvsem za končne uporabnike. Poudarila je, da bi bilo ključno, da tovrstne storitve izvajajo na dolgi rok, saj se z njimi lahko prepreči mnoge neželene učinke nepravilne rabe zdravil.

Poudarila je, da magister farmacije opravi pregled uporabe zdravil in izdela osebno kartico zdravil za uporabnika. Ta je po njeni oceni zelo koristno orodje, ki poleg osnovnih podatkov vsebuje vsa zdravila, ki jih bolnik uporablja in to z zaščitenim imenom in z imenom zdravilne učinkovine. Napisani so tudi pomembni napotki o pravilnem jemanju.

Vodja projekta Sodobna oskrba starejših Andreja Potočnik je pojasnila, da je odziv na storitve s področja oskrbe z zdravili znotraj omenjenega projekta izjemno pozitiven, saj jih koristi 36 oseb. Predstavila je tudi storitev e-oskrbe, s katero oskrbovanci prejmejo posebno opremo, ki jim omogoča hitro in enostavno proženje klica na pomoč s pomočjo obeska ali varovane enote. Oprema pa zazna potrebo po pomoči tudi, ko uporabnik ne more pritisniti na gumb zaradi poškodbe ali slabosti.

Povpraševanje večje od zmožnosti ekipe

Po njenih besedah je osrednja težava, da je povpraševanje za vključitev v storitve dolgotrajne oskrbe preveliko glede na zmožnosti projektne ekipe, zato kar nekaj oseb na storitve še čaka. Dejala je tudi, da bi si izvajalci projekta želeli, da vsaj nekatere od v projektu ponujenih storitev postanejo trajne, za kar že iščejo možnosti s predstavniki občin, v katerih se projekt izvaja, in financerji.

Namen projekta Sodobna oskrba starejših, ki se bo na Ptujskem izvajal do junija prihodnje leto, je razviti, preizkusiti in implementirati nova orodja, nove storitve ter doseči integracijo storitev in izvajalcev storitev, s ciljem zagotavljanja usmerjene integrirane oskrbe. V okviru projekta, ki je vreden 2,6 milijona evrov, se bo vzpostavila povezava med sistemi zdravstva in socialnega varstva, z namenom, da se doseže kakovostna in varna kontinuirana obravnava posameznika.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.