Zdravje
14317 ogledov

Podaljšana uporaba covidnih potrdil

Digitalno covid potrdilo Profimedia
"Virus, ki povzroča covid-19, je v Evropi še vedno razširjen," poudarjajo v Bruslju.

Predstavniki Evropskega parlamenta in vlad Evropske unije so potrdili dogovor, da podaljšajo uredbo o veljavnosti covidnega potrdila,  je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU. "Virus, ki povzroča covid-19, je v Evropi še vedno razširjen in v tej fazi ni mogoče ugotoviti vpliva morebitnega širjenja okužbe v drugi polovici leta 2022 ali pojava novih variant," so sporočili.

Covidno potrdilo tako ostaja v veljavi do 30. junija 2023, če bi zdravstvene razmere dopuščale pa bi uredbo lahko preklicali pred tem rokom. Evropska covidna potrdila so namenjena predvsem olajšanju prehajanja meja med pandemijo. S kodo QR se lahko s potrdilom dokaže, ali je bila oseba cepljena proti koronavirusu, ali je bil test na koronavirus negativen ali je prebolel covida-19. Digitalna različica je lahko spravljena na mobilnem telefonu. Covidno potrdilo se uporablja v državah EU, ki še ohranjajo ukrepe za zajezitev covida.

Veljavnost potrdila je omejena na 270 dni po primarnem cepljenju, za prebolevnike je omejeno na 180 dni, za tiste, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom, pa veljavnost potrdila ostaja neomejena. Do kratkoročnega potrdila je možno priti tudi z negativnim PCR ali hitrim testom.

Komentarjev 4
  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 16:17 14.junij 2022.

    V rit si zatlačite Govnovid potrdilo, skupaj s telefonom na katerem je.

  • molka 14:36 14.junij 2022.

    gonte se nekam z tem laznim sranjem

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 11:54 14.junij 2022.

    Kaj bo EU to potrdilo, ce vsaka drzava dela po svoje in ne uposteva enotnih pravil