Zdravje
5477 ogledov

Tako se bo začelo cepljenje proti covid-19 pri nas

Cepljenje proti covid-19 Profimedia
Skladno s strategijo bi najprej cepili starejše s kroničnimi boleznimi, v DSO in zaposlene v kritični infrastrukturi.

Strategija cepljenja proti covidu-19 bo po zagotovilih ministrstva za zdravje pripravljena v treh tednih. V Sloveniji je že predvideno prevzemno mesto za prvo količino cepiv, ki zahtevajo hranjenje pri minus 80 stopinj Celzija. Najprej bi cepili v DSO, starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, zaposlene v zdravstvu in kritični infrastrukturi.

"Krovna strategija cepljenja proti covidu-19 bo pripravljena najpozneje v roku treh tednov in bo fleksibilna. Z vsakim novim cepivom, ki bo dobilo dovoljenje za promet, se bo strategija dopolnila na izvedbeni ravni oziroma bo omogočala vključevanje izboljšav, ki jih bo prinesel nadaljnji razvoj cepiv proti covidu-19," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Cepljenje proti novi gripi med Slovenci še ni tako razširjeno, kot si želijo inf Cepljenje Slovenija "Če bi me pozvali, da sodelujem kot prostovoljec, bi se takoj odzval"

Strategija bo nadalje razdeljena na tri podskupine. Za vsako od platform cepiv bodo pogoji razpošiljanja, shranjevanja in tudi priprave samega cepiva za cepljenje drugačni.

Cepivo bo treba shranjevati pri -80 stopinjah

Najbolj zahtevna je temperatura shranjevanja pri enem od mRNA cepiv, pri katerem bo potrebno v času distribucije in shranjevanja, od mesta proizvodnje do prevzema in do dne cepljenja zagotavljati temperaturo minus 80 stopinj Celzija, da cepivo ohrani kakovost in učinkovitost. Gre za Pfeizerjevo cepivo. To je novost in predstavlja logističen zalogaj za vse države članice EU, navajajo na ministrstvu.

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Evropska komisija se je s Pfeizerjem dogovorila, da bo vsem državam članicam na prevzemna mesta, ki bodo znana vnaprej, dostavil cepivo v transportnih kartonih s suhim ledom, ki bo ohranjalo in vzdrževalo zahtevano temperaturo. Ministrstvo je s proizvajalcem že imelo prvi delovni sestanek, ki je bil namenjen razjasnitvi tehničnih specifikacij, torej kaj lahko proizvajalec zagotovi do prevzema cepiva in svetuje, kako ravnati naprej in pravilno rokovati s cepivom do samega cepljenja.

Predvideno prevzemno mesto

Prav tako so že predvideli prevzemno mesto v Sloveniji za prvo količino nabavljenih cepiv. Ena od slovenskih bolnišnic namreč ima zamrzovalno omaro, ki zagotavlja pogoje ustrezne shranjevanja pri zahtevani temperaturi, so navedli na ministrstvu. Naloga delovne skupine je, da glede na analize določi število cepilnih centrov, kamor bodo cepiva dostavljena in kjer se bodo hranila do same izvedbe cepljenja. Cepilni centri bodo regijsko enakovredno razporejeni in toliko, kot bo določenih cepilnih centrov, toliko manjših hladilnih zamrzovalnih naprav bo potrebno zagotoviti, pa tudi transportnih kartonov, da bo cepivo do mesta cepljenja ohranilo kakovost, učinkovitost in varnost.

Cepljenje Zdravje Še ena novost glede brezplačnega cepljenja

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Za vektorska cepiva se predvideva, da bosta možna razpošiljanje in shranjevanje med dvema in osmimi stopinjami Celzija, kar bo bistveno olajšalo celotno logistiko, pripravo na cepljenje in cepljenje samo.

"Prvi ki so v naših mislih so osebe, starejše od 60"

Predlog prioritetne liste je v svoji strategiji pripravila Evropska komisija in države članice bodo v največji možni meri sledile tem usmeritvam v nacionalnih strategijah cepljenja. "Prvi, ki so v naših mislih, so domovi starejših občanov, osebe, starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, delavci zaposleni v zdravstvu, ter zaposleni v kritični infrastrukturi," so navedli na ministrstvu.

Prioritetno listo cepljenih bodo pripravljali kaskadno, pri tem pa bodo upoštevali nianse oziroma indikacije zdravil, ki bodo znane po pridobitvi dovoljenja za promet v Evropski uniji in glede na zastavljene cilje v strategiji cepljenja, pravijo.

Od vsakega proizvajalca cepiv bo država prejela cepiva postopno, predvidoma v štirih različnih zaporednih pošiljkah.

Treba bi bilo doseči 60-odstotno precepljenost

Epidemiologi ocenjujejo, da je treba za varen zagon gospodarstva in nemoteno delovanje vrtcev, šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe doseči 60-odstotno precepljenost prebivalcev EU. Po napovedih proizvajalcev, s katerimi je komisija sklenila dogovor, pričakujejo, da bo zadostna količina cepiv dobavljena v prvi polovici prihodnjega leta, kar pomeni, da bi lahko že v prvi polovici prihodnjega leta dosegli zahtevano precepljenost, so še zapisali na ministrstvu za zdravje.

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem zagotovil, da na ministrstvu ne razmišljajo o obveznem cepljenju, bo pa pomemben del strategije tudi komunikacijski načrt za dvig osveščenosti o pomenu cepljenja za zagon gospodarstva in nemotenega delovanja šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
 • sunny35 23:36 27.november 2020.

  kot najbolj škodljiv del družbe je treba najprej cepiti vse levičarje....cepivo ima menda tudi anti L substance!

 • Avatar stoychi
  stoychi 23:18 27.november 2020.

  ja ko bodo proizvajalci tega cepiva odgovarjali za posledice, ko bo za to odgovarjala tudi vlada JJ-ja in ko bodo konkretno za posledice odgovarjali tudi zdravniki, ki bodo cepili s covid-19 cepivom, ki milo rečeno itak ni nič drugega kot ...prikaži več teroristično orožje.

 • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 22:20 27.november 2020.

  covid je ozdravljiv in cepi se naj kdor se hoče .Lahko ukrepe izvajate še 30 let pa bo skozi isto