Zdravje
6371 ogledov

Tako se okužbe v teh dneh pojavljajo po državi

mestni utrip Saša Despot
V petek je bilo potrjenih 82 novih okužb, največ primerov so odkrili v Kranju.

Že peti dan zapored beležimo porast okužb z virusom SARS-CoV-2. V petek so s 1.641 testi PCR potrdili 82 novih okužb, kar je 173,3 odstotka več kot prejšnji petek. 

Do pojava večjega števila okužb je v zadnjem tednu prišlo na območju jugovzhodne Slovenije in posavske regije, porast pa je zaznati tudi na območju Gorenjske. V obeh primerih sta se na območje iz Španije vrnili dve večji skupini dijakov, ki so se udeležili maturantskega izleta. V primeru dolenjske skupine je bilo potrjenih več kot 80 okužb, prvi primeri so bili potrjeni tudi v primeru gorenjske skupine. 

Največ novih okužb je bilo v petek potrjenih v občini Kranj, in sicer osem. Sedem primerov so potrdili v Krškem, šest v občini Mokronog – Trebelno, pet v Ljubljani, štiri v Mariboru, po trdi v občinah Novo mesto, Črnomelj, Brežice, Trebnje, Mirna Peč, Ravne na Koroškem, Bled in po dve v občinah Šentjernej, Radovljica, Dolenjske Toplice, Semič, Straža, Postojna in Šentrupert. 

Po ena nova okužba je bila potrjena v Metliki, Kopru, Piranu, Sevnici, Izoli, Lendavi, Medvodah, Škocjanu, Grosuplju, Kungoti, Moravskih Toplicah, Šenčurju, Cirkulanah, na Jesenicah, v Komnu, Mirni in Tržiču. 

Največ aktivnih okužb je Ljubljani, kjer pa je trend v upadanju. Med občinami, kjer je trend širjenja okužb v porastu, je največ aktivnih okužb v Novem mestu (32), Črnomlju (28), Kranju (22), Brežicah (21), Krškem (19) in Metliki (18). 

Institut Jožef Stefan je v petkovi prognozi razvoja epidemije covida-19 zapisal, da se je četrti val že začel, saj število potrjeno okuženih ne narašča samo zaradi maturantov, ki so se okužili v tujini.  


 

Komentarjev 2
  • evelux 15:38 10.julij 2021.

    Zakaj ne pise katere osebe so to ali so to prebolevniki ali cepljeni ali taksni ki niso nic od tega.....

  • Ender3 13:57 10.julij 2021.

    Ajoj, še poimensko naj začnejo objavljat okužene, bomo lahko prepoznali sosede, ki nas ogrožajo. Komu in čemu je sploh namenjena ta medijska propaganda ? Na strah in zastraževanje s številkami je narod, že dokaj odporen, drugega namena in opravičila pa ni ...