Zdravje
12154 ogledov

Tako so naši zdravniki rešili hud zaplet po cepljenju pri 50-letnici

Nevrološka klinika Nik Rovan
Aprila so na nevrološki kliniki v Ljubljani sprejeli 50-letno žensko z znaki možganske kapi. Prišla je dober teden po cepljenju s cepivom AstraZenece, ki je bilo krivo za krvni strdek v možganih, kar je izjemno redka, a lahko usodna posledica cepljenja, je poročala TV Slovenija.

"Imela je en krvni strdek v glavi, ki se je razvil okoli 10, 14 dni po cepljenju. Ohromela ji je ena stran telesa, krvna slika pa je kazala, kar je značilno za ta redek sindrom in zato ga zlahka prepoznamo, nizko vrednost trombocitov," je za nacionalko dejal vodja službe za urgentno nevrologijo Igor Rigler. Ker so zdravniki simptome takoj prepoznali, so jo ustrezno zdravili in bolnica je okrevala.

Čeprav gre za izjemno redek resen neželen učinek, ki je opisan samo po cepljenju z vektorskimi cepivi, se je zaradi strahu pred njim število pacientov na nevrološki urgenci v zadnjih mesecih povečalo za približno tretjino, od osem do deset več na dan jih pride, a je bila doslej edina, ki je potrebovala hospitalizacijo, zgoraj omenjena 50-letnica.

Znaki za preplah so če "človek neha govoriti, da ne more dvigniti roke, da ne more dvigniti noge, da ima izrazite težave pri koordinaciji, pri hoji. Pa da ima recimo nočne glavobole, ki ga zbujajo, z bruhanjem, in da takih glavobolov nikoli ni imel, to je nevaren simptom," je pojasnil Rigler.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • JZekspert 02:22 14.junij 2021.

    Trik je v tem, da vedno poročajo o 1 primeru. Potem je spet 1 primer...(pretežno v pozitivnem smislu, demanti, ali moramo raziskati, ali zveze ni, zveza ni verjetna... blabla) v tem smislu, v resnici je pa že v par državah ...prikaži več (ZDA, VB, ipd.) čez 20.000 mrtvih. In to so le poročani primeri, vrh ledene gore. O tem pa je novica - kje - pokažite mi jo, lepo prosim. Nikjer je ni, a zdaj razumete? Se boste končno uščipnili in prebudili, ZARES PREBUDILI????

  • Avatar crusader666
    crusader666 18:11 13.junij 2021.

    Kolk jih pa niso hotl rešit, ker sedaj je pa čist samo bacilček, drugih bolezni ni!!

  • Ender3 12:10 13.junij 2021.

    Od aprila so čakali, da to novico objavijo. UKOM rabi nekaj časa, da to odobri, saj mora biti medijsko psihiranje državljanov uravnoteženo in nadzorovano.