Zdravje
5018 ogledov

Takšne spremembe napoveduje ministrica za zdravje

Valentina Prevolnik Rupel Saša Despot Valentina Prevolnik Rupel
Na več področjih v zdravstvu na ministrstvu napovedujejo spremembe.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je z direktorji zdravstvenih zavodov sestala na temo načrtov dela, pričakovanj tako ministrstva kot zavodov. "To je bil uvodni pogovor, na katerem smo drug drugemu predstavili naše načrte dela. Z veseljem sem prisluhnila tudi njihovim vprašanjem in pobudam," je povedala ministrica in dodala, da je bil to le prvi sestanek, ki mu bodo sledili še drugi po bolj specifičnih področjih.

Direktorjem zdravstvenih zavodov je predstavila tri področja, na katerih želijo vpeljati spremembe. Področja, na katerih želijo najprej urediti stvari, so čakalne dobe, načrti za neprekinjeno zdravstveno varstvo in problematiko poslovanja zavodov. Napovedala je, da bodo v nadaljevanju z zavodi imeli sestanke po bolj specifičnih področjih, saj je treba določene teme obravnavati ločeno. 

Spremenili bodo stopnje nujnosti

Po besedah ministrice trenutno na 20 odstotkov naročenih terminov bolniki ne pridejo. Če bi te termine lahko bolj zapolnili, bi se produktivnost zagotovo dvignila, čakalne dobe pa posledično skrajšale. Ob tem je poudarila, da sprememba ne bo vidna takoj. Ministrica spremembe napoveduje tudi pri izdajanju napotnica. Število stopenj nujnosti želijo spremeniti, saj se je sedanja ureditev izkazala kot neučinkovita. Kakšna bo še dopustna doba čakanja, bodo strokovno še uskladili. 

Svetovalec v kabinetu ministrice dr. Marko Ogorevc je predstavil nov protokol za urejanje čakalnih seznamov, ki ga pripravlja delovna skupina. "Namen protokola je odpraviti pomanjkljivosti v obravnavi čakajočih pacientov in izboljšati dostopnost za bolnike. Med ključnimi spremembami bodo še zmanjšanje števila stopenj nujnosti napotnic na dve, sistemska omejitev števila napotnic na ena in opolnomočenje napotovalcev. Spremembe vključujejo tudi novo metodologijo za določanje okvirnih terminov, s poudarkom na obveščanju pacientov preko kratkih mobilnih sporočil, elektronske in navadne pošte, saj je v praksi kar 21 odstotkov vseh terminov odpovedanih. Temu bi se v prihodnosti radi izognili," je zaključil Ogorevc.

Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Državna sekretarka Eva Vodnik je predstavila vizijo na področju primarnega zdravstva. "Izzivi, s katerimi se trenutno soočamo, so na eni strani starajoča se struktura zdravstvenih delavcev in njihovo omejeno število, na drugi pa naraščajoče zdravstven potrebe prebivalcev in vedno večje število bolnikov." Med glavnimi rešitvami vidi digitalno preobrazbo, načrtovanje kadrovskih virov, vodenje in financiranje primarnega zdravstva ter opolnomočenost pacientov.

S satelitskimi urgentnimi centri do razbremenitve urgenc

Za reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči (NMP) je pristojen državni sekretar Dejan Kordež. "H krepitvi mreže NMP pristopamo stopenjsko in regijsko. Prva stopnja bo uvedba srečevalnega sistema, ki bo razbremenila zdravnike, in preoblikovanje nekaterih programov NMP. Mrežo želimo v prvi vrsti okrepiti, nobene enote ne bomo zapirali ali omejevali," je zatrdil. "Po drugi strani želimo s satelitskimi urgentnimi centri (SUC) razbremeniti urgentne centre," je dodal Kordež. Ustanovljene bodo delovne skupine, v katerih bodo obravnavali prenos deleža kompetenc z zdravnikov na diplomirane zdravstvenike.

Državni sekretar je opozoril še na predlog člena v interventnem zakonu, ki opredeljuje dolžnost zdravnikov v vključevanje v delo neprekinjenega zdravstvenega varstva in nujne pomoči. "Vsi zdravniki naj bi se vključevali v to dejavnost, ne več le družinski zdravniki in pediatri," je pojasnil in dodal, da bi bili po potrebi v dežurstvo vključeni tudi zdravniki iz regije, vključno s koncesionarji. 

Pregledali poslovanje v prvih devetih mesecih

V zadnjem sklopu je državni sekretar Marjan Pintar predstavil celovito analizo poslovanja javnih zdravstvenih zavodov ter pozval k združenim prizadevanjem za reševanje izzivov na tem področju. Ministrica je dejala, da so pregledali poslovanje v prvih devetih mesecih letošnjega leta in napovedi za rezultat ob koncu leta. 

V razpravi so tudi direktorji in direktorice javnih zdravstvenih zavodov z ministrico in njeno ekipo delili svoje poglede in mnenja, na koncu pa je ministrica srečanje zaključila s poudarkom na potrebi po širšem družbenem soglasju, sodelovanju vseh deležnikov pri pripravi ustrezne zakonodaje in po nujnosti nadaljnjih tovrstnih srečanjih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • jakec42 08:14 22.november 2023.

    Če imaš veze v zdravstvu prideš hitro na vrsto,seveda na račun drugih čakajočih to je resnica!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:32 22.november 2023.

    Imam stopnjo ZELO NUJNO, pa bom čakal 2. meseca!!! Še to, v Petra Držaja in UKC so me zavrnili, v prvi, ker nisem njihov pacient, v drugi pa, ker imam napotnico od osebnega zdravnika,namesto specialista,pa razumi to norost, če moreš!!!

  • Avatar Leon
    Leon 18:11 21.november 2023.

    Se še kdo spomni Kuštrina ? V čem je izboljšal stanje zdravstva ob dvigu plač.