Zdravje
4888 ogledov

"Takšnih številk nisem pričakoval niti v najhujši nočni mori"

Otroci v šoli Epa
"Ti odstotki so zelo visoki, ti odstotki so šokantni. Predvsem zame, ki že vsa ta leta analiziram te podatke," je podatke o slovenskih otrocih komentiral vodja športnega kartona Gregor Starc.

Covid situacija je pustila posledice tudi na naših najmlajših. Analize Fakultete za šport Univerze v Ljubljani so pokazale na izjemno slabo stanje telesne zmogljivosti na najmlajših. "Meritve spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit, športnovzgojnega kartona, po preklicu epidemije kažejo na uradno največji upad gibalne učinkevitosti otrok in največji porast deleža otrok z debelostjo v celotni zgodovini spremljanja v Sloveniji," so opozorili na novinarski konferenci.

Analiza njihovih podatkov meritev v šolah kaže, da so otroci od prvega do devetega razreda v Sloveniji v najhujši krizi telesnega in gibalnega razvoja vseh časov: "Omejevanje gibanja zaradi razglašene epidemije kaže tudi na slab obet za razvoj otrok tudi na drugih področjih."

"Šokantni rezultati"

"Ravno pomanjkanje sistematičnega dela v šolah je pripomoglo k šokantnim rezultatom, ki smo jim priča," je povedala prodekanja za znanost izr. prof. Maja Pajek. Ob tem je poudarila, da imamo v Sloveniji tudi veliko srečo, saj je Fakulteta za šport ustanoviteljica Nacionalnega sistema spremljave, ki nepretrgoma poteka na vseh slovenskih šolah že 33 let.

Govorim o spremljavi športnovzgojnega kartona ali SLOfit testne baterije, s katero preverjamo gibalno učinkovitost otrok od prvega razreda do konca srednje šole. Gre za najstarejši takšen sistem spremljave na svetu, ki nam ga zavida kar precej držav. 

Izr. prof. Maja Pajek 

Zaradi tega sistema smo v Sloveniji po njenih besedah na osnovi strokovnih argumentov že v preteklosti uspeli pravočasno izpeljati ustrezne ukrepe: "Na Fakulteti za šport je preučevanje telesnega in gibalnega razvoja in s tem povezanih implikacij v športno šolsko prakso eden od pomembnejših in najbolj plodnih raziskovalnih področij, s katerimi se ukvarja SLOfit raziskovalna skupina."

Več kot sto šol izvedlo meritve

V maju in juniju je navkljub razmeram več kot sto slovenskim šolam uspelo izvesti meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok. Slovenija je tako kot edina država na svetu dobila vpogled v posledice omejevanja telesnih dejavnosti med samo razglasitvijo epidemije.

"Ukrepi ob preprečevanju širjenja okužb so pustili zelo velike posledice na vsakdanjem življenju otrok. Ostali so doma, šole so bile zaprte, športne vadbe niso delovale, igrišča so bila zaprta in to je prineslo velik udarec predvsem tistim otrokom, ki so bili najbolj telesno dejavni. Ker so bili kar naenkrat obsojeni ostati doma," je pojasnil vodja športnega kartona Gregor Starc.

Pojasnil je, da je prišlo do velikega upada prav vseh gibalnih sposobnosti, ki jih spremljajo. Največji upad je nastal pri vzdržljivosti, zelo velik tudi pri koordinaciji celotnega telesa: "To sta dve gibalni sposobnosti, ki jih v šolah in vadbenih društvih najbolj razvijamo."

Koordinacija gibanja celotnega telesa je tako pri dečkih kot pri deklicah upadla kar za 13,5 odsotka, vzdržljivost pa pri deklicah za 15,3 odstotka, pri dečkih za kar 18,5 odstotkov. Splošna gibalna učinkovitost je pri dečkih upadla za 13,9 odstotka, pri deklicah za 13,3 odstotka.

Ti odstotki so zelo visoki, ti odstotki so šokantni. Predvsem zame, ki že vsa leta analiziram te podatke. Niti v najhujši nočni mori nisem pričakoval, da bo upad tako velik, kot je bil. Pričakovali smo mogoče zdrs za par odstotkov, ne pa deset in več. 

Gregor Starc

Sprinterska hitrost je pri dečkih upadla za 11,1 odstotka, pri deklicah za 9,1 odstotka, moč rok in ramenskega obroča je pri obeh spolih upadla za 8,7 odstotka.

Najhujši padec v zgodovini spremljanja

Če to postavimo v časovno perspektivo in pogledamo, kaj se je dogajalo z otroki od leta 89 naprej vidimo, da smo imeli že v preteklosti težave in smo se srečevali z upadanjem. Po letu 2010, ko je bil uveden interventni program “Zdrav življenjski slog” so se začele stvari zelo popravljati in smo bili edina država na svetu verjetno, ki je lahko govorila o tem, da smo obrnili trend," opisuje Starc.

Fakulteta za šport, STA, novinarska konferenca | Avtor: Fakulteta za šport, STA, novinarska konferenca Fakulteta za šport, STA, novinarska konferenca
Tako smo imeli v Sloveniji čedalje več gibalno sposobnih otrok in čedalje manj tistih, ki niso gibalno sposobni. V letu 2020 pa sledi ogromen padec.

"Deklice so bile leta 2018, 2019 na najvišjem nivoju v zgodovini spremljave. To pomeni, da so bile deklice bistveno bolj sposobe od njihovih mam. Tudi fantje so že presegli slovensko povprečje tega celotnega obdobja, ampak so zdaj vsi tudi močno strmoglavili," dodaja Starc.

Najbolj šokanten pa je po njegovi oceni podatek o odstotku otrok, pri katerem je prišlo do upada o gibalni učinkovitosti: "Ta upad je bil zelo podoben pri dekletih in fantih in govorimo o dveh tretjinah otrok, ki so bili leta 2019 na višjem nivoju kot 2020. Pa so bili deležni le ene spremembe v svojem ritmu živlejnja, to je dvomesečne omejitve gibanja."

Analize pa so pokazale tudi, da je pri več kot polovici otrok prišlo do povečanja podkožnega maščevja. "Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojemljivega, kar se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo," je poudaril Starc. "Jasno pa je, da s takim tempom, kot smo delali zdaj, stvari ne bomo mogli popraviti. Treba bo dati v peto prestavo," je dodal. Če bi se scenarij iz marca in aprila ponovil, bi po njegovih besedah lahko govorili o korona generaciji: "To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, ki bodo učno manj uspešni in bodo vse življenje nosili breme ukrepov, ki smo jih sproducirali odrasli".

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Ogromno število neznanih virov okužb

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • xbolhax 14:08 22.september 2020.

    nihče ne vzame v obzir da so bili otroci samo doma in so bili smoki in čips na dosegu roke cel dan..ne glede koliko so se gibali .. če so jedli vsako uro

  • blayo 13:12 22.september 2020.

    Šokantno je to, da moraš komurkoli sploh govorit naj se giblje...